Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Телевизия за 40 млн. зрители ще се излъчва от България през нов сателитен доставчик

   


Сериозна трансформация в сферата на цифровата телевизия обяви United Group, която е пазарен лидер в сегмента у нас чрез Vivacom и "Булсатком". До края на 2025 г. всички сателитни платформи за крайни клиенти (т.нар DTH) на 8 пазара ще бъдат обединени в една - с един доставчик на сателитен капацитет, еднакви приемници, система за достъп CAS, еднакъв размер антени и една наземна станция за излъчване на съдържанието.

Тя е у нас - "Плана", която е едно от най-добре оборудваните съоръжения за спътникови комуникации в нашия регион. Комплексът край столицата е в експлоатация от 1977 г., като многократно е модернизиран и днес има над 70 антени, подсигурени захранване и оптични трасета към основни точки на присъствие в Европа.

Всъщност и към момента той се използва за всички DTH услуги на United Group - например Total TV в Бивша Югославия. Неотдавна сертификацията на сателитна станция "Плана" с най-високия стандарт Tier 4 беше подновена и очевидно групата има намерение да продължи да я използва и за обновената си DTH услуга.

United Group посочват, че реорганизацията ще им позволи да увеличат броя на каналите, да внедрят нови стандарти за пренос и компресия, както и ред други нововъведения.

От официалното съобщение се разбира, че сателитната телевизия на групата има аудитория от 40 милиона души в България, Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

Пренастройка на антените

Важна част от консолидацията на платформите е използването на един и същи сателитен доставчик - Eutelsat Group. В момента Vivacom използва сателит на Intelsat, а "Булсатком" - Hellas Sat. И двата доставчика използват "Плана" - наземната станция на "Булсатком" на изхода на София към АМ "Тракия" вече е демонтирана.

През следващите месеци първо абонатите на Vivacom, а след това - и тези на другия доставчик ще минат на Hotbird, който е считан в индустрията за един от най-добрите спътници за сателитна телевизия в Европа.

За целта техническите екипи ще пренастроят антените на всички клиенти. "Това е мащабен проект, защото това са стотици хиляди абонати и ще отнеме повече от година", подчертават от телекома.

money.bg