Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

НАП е наложила запори на част от фирмите около OneCoin

   


Tова, което предстои у нас, в България, е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което освен наказателната санкция спрямо нея ще ни позволи да предприемем и необходимите действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида OneCoin." Това са думи на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, произнесени при съвместно изявление с американския посланик в България Кенет Мертен на 26 юни, когато беше обявено и че САЩ покачват наградата за информация за изчезналата през 2017 г. българка с германско гражданство, пише Капитал.

Те естествено повдигат много въпроси за ефективността на българските следствие и прокуратура през последните 7-8 години, когато в публичното пространство излязоха много данни за престъпната дейност на Игнатова. През целия този период Сарафов беше едновременно зам. главен прокурор и ръководител на националното следствие. Накратко, ако наистина има данни за престъпление по българското законодателство и наистина службите "работим активно и съвместно с американските си колеги", както ни уверява той, защо този анонс за повдигане на обвинения спрямо Ружа Игнатова идва чак сега - седем години след като това беше направено в САЩ?

Но логичен е въпросът и за настоящето - какво е предприето вече близо месец и половина след заявката на Сарафов. Накратко, не можем да ви кажем. Попитахме Софийската градска прокуратура, но оттам ни обясниха, че наблюдаващият прокурор по случая е в отпуск и затова евентуално ще можем да получим информация след 26 август. Включително на въпроса дали вече е образувано досъдебно производство, или все още е на етап проверка. По принцип в заслужената почивка на магистратите няма нищо лошо, но когато публично обявиш, че предприемаш мерки за конфискация на престъпно придобито имущество, логично може да се предположи, че хората, които го владеят в момента, ще се опитат да го укрият. А към момента по партидите на различните дружества и имоти, свързвани през годините с Игнатова, не се откриват запори или други обезпечителни мерки, наложени по искане на прокуратурата, които да опитат да предотвратят това.

Eдинствената задействала се институция е НАП

На 18 юли 2024 г. данъчните са наложили запор на 100% от дяловете на "Уан нетуърк сървисес". Това е основното българско дружество, обслужващо OneCoin, което първоначално се управлява от Ружа Игнатова, а по-късно и от майка ѝ Веска, но впоследствие е прехвърлено на други лица. В момента то е собственост на "Бизнес едж сълюшънс", което на свой ред е собственост на "Артефикс Европа", а то се притежава от Ангел Бояджийски, известен с прякора си Foxi, който е работил като охранител в централата на OneCoin. От години той се води и управител на фирмата.

В пика си "Уан нетуърк сървисес" има около 80 служители, а дори и след изчезването на Ружа продължава дейност - до март 2024 г. има 25 служители, а впоследствие те спадат до 7. В последния си наличен отчет за 2022 г. то реализира 5 млн. лв. приходи и 28 хил. лв. печалба. Активите му по баланс са 84 млн. лв., но огромната част са вземания.

Основание за запора е постановление, издадено на 16 юли от публичен изпълнител в ТД на НАП София във връзка с предполагаеми публични задължения на собственика му "Бизнес едж сълюшънс".

Дяловете в последното също се озовават със запор, както и още две дружества - "Пегарон инвест" и "Ню сенс". Те всички са притежание на "Артефикс Европа", за което НАП има установено вземане по изпълнително дело още от 2021 г., като търси 71 685 лв. То също е с поне някаква минимална дейност и декларира близо 9 млн. лв. активи към 2022 г.

Доколко нещо съществено може да се конфискува от всички тези компании обаче е съмнително.

Знаковите покупки на имоти

са през съвсем други компании, където на този етап не се виждат никакви обезпечителни мерки. Още през 2017 г. трите ключови компании, собственици на сгради в София, бяха прехвърлени на дружество, чийто формален собственик се води финансистът Емил Хърсев, но самият той тогава обясни, че действа за клиент. Това са "Уан пропърти" (къщата на Моллов на пл. "Народно събрание"), "Антик пропърти" (бившият ресторант "Крим") и "Елмаз пропърти" (централата на пл. "Славейков"). Имението на Игнатова в Созопол пък се води притежание на компания на адв. Виктор Рашев. И двамата през годините имат връзки с някогашни ключови лица около групировката ВИС-2, включително Христофорос Аманатидис-Таки и убития Красимир Каменов-Къро.

Тук наистина става въпрос за имоти за десетки милиони, но пък не е ясно дали прокуратурата и КОНПИ ще могат да докажат достатъчно ясна връзка с Ружа Игнатова, така че да обоснове конфискация от формалните им собственици. За целта те ще трябва да убедят съда, че са просто подставени лица, а сделките са симулативни.

Основания за това има, като например след прехвърлянето на Хърсев централата на OneCoin продължава да се ползва под наем от "Уан нетуърк сървисес". Сградата срещу парламента пък от 2020 г. се ползва от друг приближен до ВИС-2 - Кирил Кленовски, като дори регистрацията на част от фирмите му е преместена там. Въпреки че има нов обитател, формална смяна в собствеността на сградата няма.

Досега единствените по-видими действия на българската прокуратура около OneCoin бяха през 2018 г. (малко след изчезването на Игнатова), когато по искане на германските власти бяха претърсени офисите на компанията. А след това останките от измамата продължиха безпрепятствено да функционират от централата и в центъра на София поне до началото на 2024 г.

Лондонски съд замрази активи на Ружа

Междувременно действията по казуса OneCoin в други юрисдикции изглеждат доста по-внушително. Последно в Лондон със съдебно решение по колективен иск на над 400 жертви на измамата беше постановено глобално замразяване на активите ѝ, което да предотврати всякакво разпореждане с тях. Според BBC решението се отнася не само до нейната собственост, но и до още седем души и четири компании. Сред тях са съоснователя на OneCoin Себастиан Грийнууд, който излежава 20-годишна присъда в САЩ. Сред санкционираните са и някои от знаковите промотъри на криптовалутната измама, появявали се по лъскавите сцени редом с Игнатова, като финландеца Кари Валроoс.