Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

С 356 млн. лв. си модернизираме ПВО отбраната

   


Комисията по отбрана одобри проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Заплахите, произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност, предлагат нарастване на изискванията към системите за ПВО по отношение на изграждането и поддържането на способности за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това налага участието на формированията за ПВО в Интегрираната система за ПВО на НАТО и ЕС, пише News.

Изпълнението на задачите по мисия "Отбрана" изискват ВВС да разполагат със съвременни системи, отговарящи на новите предизвикателства. Чрез реализиране на проекта се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средствата за въздушно нападение, притежаващи съвременни летателни и бойни способности. Реализацията на проекта би довела до придобиването на многократни зенитно-ракетни комплекси, което ще увеличи многократно възможностите за възпиране на средства за въздушно нападение от различен клас и тип. Ще се прекъснат и зависимостите за доставка на резервни части и техника от страни извън ЕС и НАТО.

Стойността на проекта е над 356 милиона лева. Първият етап на проекта ще се финансира от парите за отбрана на 2024 и от очакваните за 2025. Началникът на отбраната Емил Евтимов сподели, че е развълнуван, че се гледа такава важна точка. Присъединяваме се към една система в развитие, доказана система, заяви той.

Богдан Богданов от ПП-ДБ приветства инициативата. Колкото по-бързо в бюджетите предвидим средствата за допълнителни системи за ПВО толкова по-добре, изтъкна той. Така ще избегнем оскъпяването при по-късни поръчки, допълни и Христо Гаджев от ГЕРБ.

Депутатите гласуваха и законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между правителството на България и правителството на Турция относно презгранични операции за Air Policing, подписан на 21 февруари 2024 г. в Анкара, Турция.