Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Електротехниците питат защо няма нормативен контрол на вноса на кабели от трети страни

   
Електротехниците питат защо няма нормативен контрол на вноса на кабели от трети страни

Въвеждането на нормативна база за контрол на качеството при внос на кабели от трети страни по никакъв начин няма да наруши изпълнението на европейските директиви за свободна търговия на стоки и услуги, а ще повиши сигурността на българския потребител за закупуване на безопасни и качествени стоки. Това се посочва в позицията на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) относно липсата на нормативна база за контрол при вноса на кабели и проводници от трети страни.

Поставеният въпрос за нелоялна конкуренция при внос на кабели в България от трети страни е адресиран до Давид Сукалински, заместник-министър на икономиката индустрията.

От БАСЕЛ посочват, че към днешна дата, в областта на кабелния бранш нямаме нормативна база, създаваща изисквания за проверка на кабели за съответствие с европейски (български стандарти) при внос от трети страни, както и система за контрол на надзор на пазара за съответствие с нисковолтова директива 2014/35/ЕС, като се дават примери с други европейски държави.

За да се внасят кабелни изделия в Германия се изисква VDE сертификат. Кабелите се изпитват и се издава сертификат от VDE лаборатория за съответствие с немските стандарти - DIN, VDE, HD или EN. Същите са и условията във Франция. Кабелите се изпитват и се издава сертификат от LCIE лаборатория за съответствие с френски стандарт - NF C. В Словения кабелите се изпитват и се издава сертификат за съответствие с SHD. В Република Хърватска, Словакия и др. държави членки на ЕС са въведени вътрешни сертификации за съответствие с националните стандарти.

Тази практика спира вноса на нестандартни стоки, фалшификати с лошо качество, и предпазва местните потребители от некачествена и опасна продукция, подчертават от БАСЕЛ и допълват, че при лошо качество качество и нарушена конструкция може да се стигне до пожари, непредвидени ситуации и загуба на човешки живот.

В тази връзка от Асоциацията предлагат следните стъпки за решава на приблема:

Да се разгледа възможността за създаване на "Акредитирана държавна лаборатория за изпитване на кабелни изделия" по смисъла на точка 5.1 съгласно изискванията на БДС EN ISO/IEC 17025:2018. Тази лаборатория може да бъде в структурата на Главна дирекция "Национален център по метрология" или към някой от техническите университети (например към Електротехническия факултет на ТУ София).
Да се въведе задължителна сертификация и контрол при вноса на кабелни изделия от трети страни. Органите за контрол на пазара трябва да правят периодични проверки за съответствие.
Считаме, че нашата позиция ще бъде подкрепена от всички производители в България. Тази тема неведнъж е обсъждана с Вашето министерство, но до момента няма предприети никакви конкретни мерки, заключват от БАСЕЛ.