Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Още 14 организации скочиха срещу режима за стоките с висок фискален риск

   
Още 14 организации скочиха срещу режима за стоките с висок фискален риск

След Националната лозаро-винарска камара, още 14 организации на производители на храни и напитки се обявиха срещу прекаления според тях административен контрол по отношение на стоките с висок фискален риск.

Национално представителните организации, членуващи в Националния съвет по храните (НСХ), настояват в писмо да служебния премиер Димитър Главчев и министрите на финансите Людмила Петкова и на земеделието и храните Георги Тахов за ревизиране на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от края на миналата година и Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. Те настояват и за среща с властта.

Браншовите асоциации и съюзи изтъкват, че през последните няколко месеца алармират и обясняват на компетентни институции за практически нерешимите проблеми и необоснованата административна тежест, вменени от новия фискален режим за стоките с висок фискален риск, въведен от началото на 2024 година с изменението на ДОПК и разпоредбите на Наредба № Н-5. Въпреки множеството писма и проведените обаче до момента не получили реални обяснения и доказателства, че въведеният механизъм за свръхадминистративен според тях контрол води до повишена събираемост и обективна практическа полза за фиска. "Едно е неоспоримо - въведената регулация представлява само допълнителна и ненужна административна тежест, а в някои случаи и неизпълнима. Затруднява и оскъпява процесите на доставка, без да има реална практическа полза за осъществяваната контролна дейност от органите по приходите", се подчертава в писмото.

Браншовите организации изтъкват, че в края на април Людмила Петкова поела ангажимент за провеждане на среща с всички заинтересовани, но до настоящия момент не била проведена такава, а проблемите, вместо да намират своето решение, ескалират ежедневно.

Те посочват, че проблемите в някои случаи правят регулацията практически неприложима, а до момента не срещат разбиране и чуваемост. Единственото решение, което на практика получили на всички срещи от НАП, било да заобикалят закона като ползваме изключенията - да се транспортират суровини и продукция с камиони до 3.5 т, тъй като реално няма практически варианти на полето да се остойности и претегли продукцията, за да се декларира съгласно изискванията на новия режим. "Тези, които до сега заобикаляха закона и сега продължават да го правят, но за нас - представителите на отговорния бизнес в България, подобно "заобикаляне" е неприемливо и недопустимо. В тази връзка отново настояваме за ревизия на Закона, с която да се постигнат практически приложими и адекватни норми за бързооборотния сектор, в който работим", се казва още в писмото.

14-те организации отбелязват, че през изминалата седмица проблемите ескалират в секторите, свързани със селскостопанската продукция, като са поставени за пореден път на дневен ред от Националната лозаро-винарска камара. "В отговор на напълно обоснованите искания и посочените конкретни, обективни проблеми и невъзможност да се работи ефективно, Националната агенция по приходите отново само повтаря какви са правилата и изключенията и че, тъй като "гроздето е стока с висок фискален риск, трябва да е в списъка с такива стоки", допълват те.

Браншовите организации са учудени и притеснени от позицията на НАП след протеста на лозари и винопроизводители, защото проблемът не касае само този сектор. " В позицията на НАП не се адресират проблемите и на практика те остават нерешима пречка пред хранителната индустрия. От изявлението на НАП става ясно, че "към момента няма постъпили сигнали за забавяне или спиране на производствените процеси в преработвателните предприятия, от което явно следва, че няма проблем". Считаме, че държавата не отчита значимостта на сектор Храни - секторът, гарантиращ продоволствената сигурност на страната и нейните специфики", заявяват организациите. Те питат трябва ли да спрат производства, да фалират предприятия, за да бъдат предприети реални мерки за облекчаване на индустрията и осигуряване условия за нормалното й функциониране.

Подкрепят действията на държавата срещу сивата икономика и нелоялни търговски практики, но без те да са за сметка на упражняване на административен произвол върху изрядните бизнес оператори.

"Обръщаме се към Вас с молба за предприемане на действия в спешен порядък за ревизиране на неработещата законова и подзаконова нормативна уредба за фискален контрол, за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса! Очакваме Вашия отговор и покана за среща във възможно най-кратък срок. На разположение сме да излъчим наши представители за срещата в определен от Вас ден и час", посочват в заключение 14-те браншови организации.

Писмото е подписано от:

Асоциация на месопреработвателите в България

Асоциация на млекопреработвателите в България

Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България

Национална асоциация на млекопреработвателите

Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Национална лозаро-винарска камара

Сдружение на производителите на масла и маслопродукти

Сдружение "Храни и напитки България"

Съюз на българските мелничари

Съюз на пивоварите в България

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

Съюз на производителите на захар и захарни продукти

Спиритс България - Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България

Съюз на птицевъдите в България

news.bg