Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Кабинетът прие програма за компенсации на фирмите за електроенергия

   


Министерският съвет одобри програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електроенергия, след като Народното събрание възложи изготвянето на документа в 7-дневен срок от 26 юли 2024 г. Програмата е насочена към справяне с нарастващите цени на електроенергията на свободния пазар, които се наблюдават от началото на юли 2024 г. Средната цена на електроенергията в България е третата най-висока в ЕС, след Унгария и Румъния.

Нарастването на цените се дължи на дефицита на електроенергия в някои регионални пазари, намалени междусистемни преносни капацитети, аварии, планови ремонти на базови мощности и екстремните температури. Високите цени създават неблагоприятна икономическа среда, която засяга индустрията и генерира допълнителна инфлация.

Компенсациите са за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. и ще покриват 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базовата цена от 180 лв./МWh.

Няма да се изплаща компенсация на клиенти с цени под базовата. При клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, ще се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена след компенсиране да не е по-ниска от базовата.

Средствата за компенсациите ще бъдат осигурени от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и целеви вноски по различни законови разпоредби. Програмата ще компенсира част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти, с изключение на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и обекти, изброени в закона.