Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес Свят

Испания глоби Booking.com с 413,2 млн. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара

   


Антитръстовият орган на Испания глоби групата за онлайн резервации Booking.com с 413,2 млн. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара в страната през последните пет години, пише OFFNews.

Регулаторният орган CNMC (Национална комисия за пазарите и конкуренцията) съобщи в изявление във вторник, че налага две глоби в размер на 206,6 млн. евро на Booking.com, подразделение на регистрираната в Ню Йорк Booking Holdings.

От 2019 г. насам Booking.com се възползва от пазарния си дял от 70-90%, за да налага несправедливи условия на хотелите и да ограничава конкуренцията от страна на други доставчици, заяви CNMC.

Говорителят на компанията заявява, че Booking Holdings възнамерява да обжалва глобите, тъй като категорично не е съгласна с „резултата от разследването на CNMC“. Според компанията въпросът трябва да бъде обсъден съгласно правилата на Закона за цифровите пазари на Европейския съюз.

От CNMC заявяват, че Booking Holdings може да обжалва глобите пред Върховния съд на Испания.

Производството е образувано по две жалби, подадени от Испанската асоциация на управителите на хотели (AEDH) и Мадридската асоциация на хотелиерите през 2021 г.

CNMC заяви, че уебсайтът за резервации забранява на хотелите да предлагат по-ниски цени на собствените си сайтове, отколкото на Booking.com, като същевременно едностранно налага отстъпки от цените на хотелските стаи, без да се консултира с хотелите.

Booking.com също така принуждава испанските хотели да подават искове в Нидерландия в случай на конфликт, заяви CNMC.

За да запази високия си пазарен дял, Booking.com предлага предимства на хотелите, които му носят повече такси, което ограничава възможностите на алтернативните доставчици на услуги да убедят хотелите да работят с тях.