Неделя, 08 Сеп 2024
           
Коментари

Терзиев с визия за София - нови трамвайни трасета, по-добър транспорт и модерни дворове в училищата

   
Терзиев с визия за София - нови трамвайни трасета, по-добър транспорт и модерни дворове в училищата

Кметът на София Васил Терзиев представи визията за развитието на столицата до 2027 г. Той залага на по-чист град, нови трамвайни трасета, по-добър транспорт, модернизация на дворовете в училищата и др. 

Това е амбициозна програма, но думата е устрем да имаме канализация в цяла София, да има пътища, тротоари, да има добре поддържани паркове, достъп до Витоша. Този ли устрем ли искаме да убием и да не се харчат безразборно пари, каза кметът. Всеки от екипа му пък работил с много любов. 

Програма за управление се фокусира върху четири основни приоритета: здраве, възможности, ред и ефективна община.

„ЗДРАВЕ" - София ще бъде чист и зелен град, който осигурява на своите граждани условия за активен живот, модерни и поддържани спортни пространства, лесен достъп до Витоша през всички сезони, качествено общинско здравеопазване и активна социална политика;

„ВЪЗМОЖНОСТИ" - София - умен и добре свързан град с модерна инфраструктура, достъпна среда и повече ресурси за кварталите; град с просперираща икономика, център на иновациите и предприемачеството, културата и творчеството. София ще продължи да повишава стандарта и качеството на живот на всички свои граждани.

„РЕД" - Безопасността и редът ще гарантират осъществяването на реален контрол, навременните реакции на сигнали, въвеждането на ясни правила и системно ограничаване на корупцията. Фокусиране на усилията върху сигурността във всичките й измерения, за да се чувстват хората на София, всички които живеят, работят и посещават града ни, спокойни и в безопасност и за да имат увереността, че техният интерес е защитен.

„ЕФЕКТИВНА ОБЩИНА" - Добре работеща, компетента и приветлива администрация. В края на този мандат Столичната община да бъде пример за прозрачна, отворена, отговорна и достъпна община, както за гражданите на София, така и за всеки, който има нужда от предоставяните услуги. Дигитална община, която въвлича хората и бизнеса в процеса на вземане на решения; която се движи в крак с времето и технологиите и която е работно място на мотивирани, амбициозни и мислещи личности.

1. Ключови цели мерки в приоритет „ЗДРАВЕ"

Зелена София с чист въздух, повече и по-облагородени паркове, чисти и поддържани улици с повече дървесна и храстова растителност. Цялостно подобряване на зелената система в София - паркове, междублокови пространства, дървета, разположени на главни транспортни артерии и вътрешноквартални улици. Ще продължи дейността по изготвяне на устройствени планове и реализиране на няколко нови парка. Разширява се и програмата за засаждане на нови дървета, с фокус върху дворовете на общинските училища и детските градини. Ще се работи за залесяване на общински земеделски земи, които са загубили своите функции, и за превръщането им в околоградски широколистни гори.

Повишаване на честотата и увеличаване голям дял на механизираното измиване, а кварталните улици също ще бъдат включени в договорите.

Ще се работи за намаляването на вредните емисии и модернизацията на процеса по събиране, третиране, обработка и оползотворяване на отпадъците и ще се насърчава рециклирането. Предвиждат се мерки, които да намалят използването на замърсители като дърва, въглища и отпадъци за отопление, като в същото време контролът ще бъде завишен. Ще се работи по варианти за въвеждането на ВЕИ решения на общински сгради, училища и детски градини.

Предвижда се въвеждането на нова система за управление на отпадъците, в която замърсителят плаща. Ще се работи за по-лесно, достъпно и по-разбираемо рециклиране, за въвеждането на депозитна система, създаването на площадки за едрогабаритни отпадъци и на системи за компост. Предвиждат се мерки за подобряването на процеса на обработка на отпадъка чрез повишаване на минималните изисквания към разделно събиращите организации и сметопочистващите фирми, увеличение на количеството на разделени отпадъци от Столичното предприятие за третиране на отпадъци, и цялостно повишаване на контрола.

Важен приоритет в програмата е достъпността до Витоша за всички гости и жители на града, включително за хората с ограничена подвижност. Предвиждат се мерки за обновяването на минералните бани и създаването на градски спа-центрове, като ще се обследват и възстанови експлоатационната годност на сондажите, предоставени на Столичната община.

Създаване на условия за активен и здравословен начин на живот в града - с повече спортни съоръжения, мрежа от свързани велоалеи, изграждане на площадки за масов спорт на подходящи терени във всички райони в София. Вече се работи и по концепция за цялостната промяна на училищните дворове в модерни, сигурни и екологично съобразени пространства, като в процеса се включват местните общности.

Продължаваме развитието на „Зеления ринг" на София. Предвиждат се нови велотрасета по бул. "Рожен", по бул. „Крайречен", по ул. „Греков", както и обособяване на велотрасета в Борисовата градина и в новата спортна зона, предвидена в част от м. „Гео Милев-Подуяне-Редута".

За да бъде постигнато качественото и достъпно здравеопазване, са поставени цели за реновиране и преоборудване на общинските болници и диагностично-консултативни центрове. Работи се по политика за привличането на медицински специалисти и персонал - с по-добри условия на труд, достойни възнаграждения и програми за привличане и задържане на млади лекари. Ще бъде въведен стандарт и система за оценка на качеството на медицинските услуги, с грижа за всеки пациент в София.

2. Ключови цели мерки в приоритет „ВЪЗМОЖНОСТИ"

Програмата се фокусира върху превръщането на София в гостоприемен, умен и подреден град с по-бърз и по-добре свързан градски транспорт, с възможности и подкрепа за всеки жител на града и икономика с висока добавена стойност, създаваща възможности за по-високи доходи.

Ще продължи приоритетно изграждането на нови детски градини и ясли и разширението на съществуващите. Предвижда се въвеждането на модел за прогнозиране на нуждите от детски ясли, градини и училища по райони с цел планиране на строителната дейност. Ще се работи и за по-добра училищна инфраструктура - включително нови сгради, разширения, пристройки и надстройки, изграждане на физкултурни салони и спортни съоръжения. Приоритетно ще бъде изграждана социална инфраструктура като детски градини и училища в кварталите на София, където такава липсва. Училището ще бъде сърцето на квартала и на общността. Предвижда се отварянето по отговорен начин на училищните дворове, за да се осигури възможност за деца, младежи и подрастващи да спортуват свободно и спокойно в училищните дворове извън учебно време. В програмата заляга и създаването на безопасни зони около училища, детски градини, спортни и детски площадки, паркове, пазари, и др., включително чрез намеси в организацията на уличното пространство и движението.

Планира се създаването на транспортен модел и оптимизирането на транспортната схема, за да се засилят връзките между съседни квартали и да се намали времето за придвижване. Ще продължи разширяването на метро мрежата чрез реализацията на Трета метролиния към кв. „Слатина", проектирането на Втората метролиния от МС „Витоша" до м. „Студентски град" и на Първата метролиния от МС „Люлин" до пътен възел със Софийския околовръстен път. Планира се и развитие на трамвайната мрежа - с изграждането на ново трамвайно трасе между бул. „България" и ж.к. „Дървеница", по новоизградените булеварди „Тодор Каблешков" и „Филип Кутев" и продължение по бул. Г. М. Димитров" с връзка с метростанция „Г. М. Димитров" и по сервитута на старото трамвайно трасе по бул. „Климент Охридски" и връзка с бъдещата станция на метрото в "Студентски град". Работи се по изготвянето и одобряването на подробни устройствени планове и предприемането на действия за осигуряване на радиалните връзки (бул. „Мраморско шосе", бул. „Рожен", бул. „Илиянско шосе", бул. „Чепинско шосе") от центъра към Северната скоростна тангента и северните райони на общината, западната дъга на Софийския околовръстен път между бул. „България" и АМ „Струма", ул. „Продан Таракчиев" - директна връзка на летището със Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента, Източната тангента, ул. „Греков".

Ще бъдат оптимизирани разписанията и маршрутите на градския транспорт, както и ще се работи за по-добър синхрон по отделните коридори. Ще се гарантира пешеходният достъп до спирките на градския транспорт и ще бъде разработена програма за поставяне на нови модерни спирконавеси, включително с изграждането им там, където те липсват, и извън населените места. Предвиждат се инвестиции в наземния градски транспорт - със закупуване на нови автобуси, тролейбуси с тягови батерии и нископодови трамваи. В подкрепа на развитието на София на север се планира поетапно довършване на разширението на Околовръстния път от бул. „България" до АМ „Люлин", рехабилитиране на общинските пътища и уличната мрежа в северните райони, изграждане и ремонтиране на вътрешноквартални улици и съоръжения, продължаване на програмата за ремонт на тротоари.

София ще бъде град на иновациите с по-бързи и удобни услуги за бизнеса. Целта е столицата да се превърне в най-добрата дестинация за инвестиции в Югоизточна Европа и водеща в Европа, чрез мерки за подкрепа на предприемачеството и фокус върху интензивните на знание индустрии, включително информационните и комуникационни услуги, зелените технологии и устойчивото развитие. В програмата е залегнала като цел и развитието на експортния потенциал на София като лидер в региона. София ще се докаже и като предпочитано място за развитие на малкия и среден бизнес - включително чрез развитието на акселераторски програми за компании в ранна фаза на развитие и надграждането на пясъчника за иновации с фокус върху идеи, решаващи "градски проблеми".

Брандът на София трябва да бъде утвърден - за това ще се работим за адекватното позициониране на града в международен план и създаването на перспективни целогодишни туристически продукти. Целта е София да бъде предпочитана туристическа дестинация, която предлага широка гама от преживявания - планински туризъм, спа и балнео процедури, исторически маршрути, културни събития, конферентна дейност.

София може да бъде град на различни творчески общности и международен център на културата. Предвиждат се инвестиции в съвременни споделени културни пространства и сцени на открито, подкрепа за културни организации и инициативи извън градския център, за да бъде осигурена възможност за творческа изява и достъп до култура във всички райони на града. Предвижда се реформа на процеса на финансиране на сектор култура. Ще се стимулират и новите и младите творци. Предвиждат се мерки за създаването на по-красива градска среда - с ясни правила и определени места за развитие на уличното изкуство и, в координация с държавата, за възстановяването на статута на недвижими културни ценности на единични сгради с отнет такъв.

В програмата са поставени амбициозни цели за създаването на възможности за всички - включително за хората в затруднено положение. Предвижда се откриването на 12 нови социални услуги с фокус върху децата, както и по подобряване на материално-техническата база и сградния фонд на съществуващите социални услуги. Целта е София да е достъпен град - с осигуряване на архитектурна достъпност при всеки нов ремонт в града, със средства за предоставяне на административни услуги на хора с увреждания, при улесняване на достъпа до културни събития за хора в неравностойно положение и повече подкрепа за приемни семейства. В сътрудничество с гражданското общество и бизнеса ще се работи за по-добра информираност и стимулиране на социално отговорната икономика.

Цел на програмата е да се утвърди и осигури устойчивост на практиката за осигуряване на граждански бюджети и включване на гражданите в развитието на кварталите и града.

3. Ключови цели мерки в приоритет „РЕД"

София да бъде подреден и сигурен град. Град, който се развива по ясни правила. Град, в който гражданите се чувстват в безопасност, в който има строг контрол и работещи мерки за борба с корупцията.

Важна цел в програмата за управление е да осигурим безопасност на пътя и на обществените пространства. Вече се разработва нова стратегическа визия за реда и сигурността в София, включително с предложение за повишаване на бюджета и административния капацитет на Столичната община в сектор "Сигурност". Поставен е фокус върху анализа на информацията за определяне на рискови и проблемни локации в София, подобряване на системата за наблюдение и сигурност на общинските обекти и публичните пространства: паркове, гробищни паркове, градски събития и мероприятия и изграждането на видеонаблюдение на критични и опасни локации в столицата. Ще бъдат изграждани интелигентни системи за видеонаблюдение, които да позволяват на време да се реагира при проблеми. Предвижда се изграждането на съвременен Ситуационен център в Столичната община, който да интегрира всички системи за наблюдение и сигурност на територията на града, с което да се осигури своевременно и адекватно реагиране при проблеми и извънредни ситуации. За оптимизирането на санкционната дейност ще се работим активно и с Общинската полиция и Столичния инспекторат.

В програмата е поставен и фокус върху подобряването на инфраструктурата и организацията на движението, за да намалеят предпоставките за причиняването на смърт и увреждания на граждани от пътни инциденти, агресивно управление на автомобили, велосипеди, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства. Цел е да се намали броят на загиналите и пострадалите хора от катастрофи в София, включително чрез интегрирането на камери за скорост по основните булеварди, подобряването на качеството на пътната маркировка и уличното осветление. Работи се и за прилагането на Стандарт за пътна безопасност при проблемни пешеходни пътеки, с приоритет около училищата и детските градини, спирките на градския транспорт, кръстовищата - така че улиците на София да бъдат безопасни. Ще продължи да се повишава капацитета за управление на риска, превенцията и реакцията при бедствия и аварии, включително чрез повишаването на подготовката на персонала на училища и други обекти с масово пребиваване на хора за това как да се действа при извънредни ситуации.

Предвиждат се мерки, които да повишават нивото на киберсигурността на градските информационни системи, включително одити на системите и интегриране на съвременни стандарти, за да се гарантират сигурността на данните, стабилността на услугите и защитата на информацията на потребителите.

Поставени са цели за стриктното спазване на задължителни стандарти при изпълнението на общински проекти и внимателно проектиране с цялостна визия за градската среда. За прекратяване на порочни практики при осъществяването на проекти се работи за създаването на процес, с който да се гарантират ясни и открити обществени поръчки, както стриктен контрол при изпълнението на проекти. Ще бъдат въведени допълнителни изисквания към задължителните норми и стандарти за вложените материали и методите на изпълнение на строителните работи. Ще се наложи адекватен контрол върху строителните обекти заедно с тяхната строителна и транспортна механизация. Ще бъдат преразглеждани условията по договорите с фирмите за поддръжка на улици и ще бъдат завишени изискванията към тях като се разработва и процес за бърза реакция при компрометиране на пътни настилки и тротоари. Ще стартира актуализация на обследванията на сградите с обществен достъп, включително болници и училища.

В програмата са залегнали цели по изграждането и разширяването на ВиК мрежата, така че да бъдат преодоляни основните проблемите в градската и крайградската зона - включително в кварталите Орландовци, Бенковски, Горна баня, Горубляне, Драгалевци, Илиянци и гр. Нови Искър.

Ще се работи за създаването на повече паркоместа - с изграждане на подземни и етажни квартални паркинги и буферни паркинги близо до метростанциите, като в същото време ще се завиши контролът върху паркирането, включително и чрез въвеждането на автоматичен контрол и премахване на хартиените талони за паркиране.

София трябва да се развива с визия и по-ясни правила, затова в управленската програма е залегнало иницииране на нормативни промени в ЗУЗСО и ЗУТ с цел оптимизиране на градоустройствения процес, облекчаване на процедурите по премахване на незаконни постройки и намаляването на презастрояването на територията на Столичната община. Основните усилия в областта на устройственото планиране ще са насочени към постепенното постигане на балансирано развитие на цялата територия на Столичната община. Ще се търси разрешаване на настоящите проблеми и предизвикателства, допуснати при изграждането и последващото функциониране на южните райони, от една страна, а от друга, ще бъде приоритизирано развитието на северните територии на града. Вече се работи за проектирането и одобряването на цялостни устройствени планове на нови жилищни и производствени райони на столицата, както и за обезпечаване на необходимата социална инфраструктура, транспортни обекти, зелени площи и др. чрез отчуждаване на предвидени по ПУП недвижими имоти. Ще се събират и картират данните от комуналните дружества за съществуващата инфраструктура в града, така че всеки ремонт да се извършва при цялостно планиране на нуждите от подмяна на стара или компрометирана инфраструктура.

С цел подобряването на облика на града ще бъде предложен Стандарт за елементите на обзавеждането в пешеходните пространства и одобряване на Стандарт за уличното озеленяване в Столичната община.

Ключов приоритет в управленската програма за София е въвеждането на ефективни мерки за възпиране на корупцията и за увеличаването на прозрачността в работата на общината. Предвижда се преглед на договорите и клаузите за контрол, гаранции и неустойки, така че да бъде защитен интересът на общината и нейните граждани. Ще въведем система за оценка на риска от корупция на всяко административно звено и конкретни мерки за подобряването на компонентите, които не отговарят на стандартите. Ще бъде предложено изграждането на обособено звено за борба с корупцията към Столичната община. Етичният кодекс на Столичната община и Комисията по етика ще бъдат ревизирани, така че да се повиши тяхната ефективност за противодействие на порочните практики. Ще се въведе пакет от мерки за повече прозрачност в процеса на възлагането на обществени поръчки от Общината, включително актуализиране на вътрешните правила за управление на цикъла на обществените поръчки и внедряване на предварителен контрол за законосъобразност на етап финализиране на процеса по утвърждаване на документацията, техническите спецификации, критериите за подбор и показателите за оценка; определяне на ясни срокове, стъпки, отговорни лица и начин за документиране на осъществения предварителен контрол, анализ на прогнозните стойности и спазване на принципите за добро финансово управление.

4. Ключови цели мерки в приоритет „ЕФЕКТИВНА ОБЩИНА"

Основна цел на програмата е администрацията да работи заедно с хората и за хората, както и да се отвори управлението на Столичната община към гражданите и бизнеса и ги включи в механизмите на вземането на решения. Цел на програмата е предоставянето на по-бързи и по-достъпни услуги за гражданите включително чрез ускорена дигитализация. Друга важна цел е Столичната община да се превърне в предпочитано място за работа на компетентни професионалисти, които да работят в полза на града.

Ще се работи за отваряне на наличния набор от данни за гражданите и бизнеса. Предвижда се актуализиция на регистъра на общинската собственост, така че информацията в него да стане по-достъпна. Поставени са цели за получаване на адекватни на пазара приходи от активите на Столичната община, като ще бъдат преразглеждани договорите за наеми на общински терени и имоти. Разработва се програма за управление на общинските жилища за временно настаняване при извънредни ситуации и анализ на възможностите за използването на общински терени и имоти за социални цели и нужди.

Ще бъдат направени стъпки за иницииране на нормативни промени за фискална децентрализация, която да увеличи приходите и да отключи потенциала на общините.

Ще подобряваме инструментите и възможностите за участие на гражданите и НПО сектора в дискусиите по политики, предложения и дейности за развитието на градската среда и на града, включително чрез информиране на гражданите за техните права и съществуващите възможности за участие в процеса на вземане на решения в общината. Ще продължим да популяризираме различните канали за подаване на сигнали.

Работи се и за подобряването на електронните услуги, предоставяни от общината. Предвижда се данните, информацията и процесите да бъдат събрани в една бърза, удобна, дигитална платформа за гражданите, включително единно мобилно приложение за информиране и работа с общината.

Поставени са цели за дигитализиране на архивите на Общината и преминаване към изцяло електронен документооборот при съобразяване с нормативната уредба.

Постепенно ще се въвеждат умни технологии за интегриране на данните в областта на сметосъбирането, осветлението, трафика, енергийната ефективност, поддръжката на зелените системи, планирането, инфраструктурата и всички останали елементи от градската среда.

За да отговаря на нуждите на гражданите, администрацията на Столичната община трябва да бъде реформирана и нейният кадрови ресурс да бъде подобрен. Ще бъде предложено преструктуриране на администрацията на Столичната община, за да се намали бюрокрацията и да се гарантират ясни и проследими административни процеси за гражданите и бизнеса, както и да бъде подсигурено изпълнението на управленската програма за 2023-2027 г. Планира се и реформа в модела за работа с районните администрации - с ясно разпределение на отговорностите на Централната администрация и районите. За да се гарантират качествен контрол и ред в града, ще бъде предложено и преструктуриране на Столичния инспекторат, за да бъдат облекчени процедурите за работа на инспекторите и да се въведат обективни критерии за качество, време за реакция и мониторинг на изпълнението, включително с цел намаляване на корупционните практики. В управленската програма е залегнала визията, че Столичната община може да се превърне в инкубатор за таланти и кадри както за държавната администрация, така и за бизнеса като се създаде постоянна, дългосрочна и платена стажантска програма с най-големите университети в София, като се въвеждат нови практики за кариерно развитие, програми за обучение, кариерно и професионално развитие на служителите на Столичната община, районните администрации и общинските предприятия.