Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

БАКБ получи одобрение от КЗК за придобиването на „Токуда Банк“

   
БАКБ получи одобрение от КЗК за придобиването на „Токуда Банк“

Днес, 24 юли, Комисията за защита на конкуренцията публикува  разрешение на концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „Българо-американска кредитна банка“ АД на 99.94 %  акции от капитала на „ТОКУДА БАНК“ АД (пряк едноличен контрол върху „Токуда Банк“ АД). 

Припомняме, че на 16 април БАКБ, като  купувач и Токушукай Инк. (TOKUSHUKAI INCORPORATED) Япония, като  продавач, постигнаха споразумение БАКБ да закупи притежаваните от продавача 99.94 %  акции от капитала на „ТОКУДА БАНК“ АД, като сделката е поставена под условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения/разрешения от компетентните органи, едно от които е оповестеното разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.  

В момента, преди финализиране на сделката, БАКБ е сред ТОП 10 банки от общо 19 банки в България: на 10 място по депозити и общ размер на кредитите, на 9 място по кредити за физически лица и потребителски кредити и на 8 място по ипотечни кредити. През месец април 2024 г. БАКР – Агенция за кредитен рейтинг АД (БАКР) повиши отново дългосрочния рейтинг на финансова сила Българо-американска кредитна банка: от BВ на ВВ+, като промени перспективата от „положителна“ на „стабилна“ и потвърди краткосрочен рейтинг: В. Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг по национална скала: ВВВ+ (BG) със „стабилна“ перспектива и краткосрочен рейтинг по национална скала: А-2 (BG).

Сделката по придобиването на „Токуда Банк“ АД ще бъде финализирана след одобрение от секторния регулатор БНБ в режим на тясно сътрудничество с ЕЦБ.