Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

МЗХ още в петък плаща за щетите на стопаните с унищожени ферми

   
МЗХ още в петък плаща за щетите на стопаните с унищожени ферми

Към днешна дата ситуацията с пожарите и градушките се оказа доста сериозна. Това заяви земеделският министър Георги Тахов пред ресорната комисия в парламента. Той докладва пред депутатите какви мерки ще вземе Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за подпомагане на засегнатите стопани.

Тахов обясни, че е посетил с екипа си пострадалите места. Срещнахме се със стотици хора, заяви той. Разказано им е как да бъдат подпомогнати. Най-бързият начин ще е по схемата de minimis. Така за дни, най-много за седмици те ще могат да получат помощ.

Две ферми са изгорели в Хасковско. В едната са изгорели и животните, в другата те са спасени. Създадени са комисии за оглед на щетите. От понеделник те са на терен и описват щетите. Тази седмица ще бъде описаната загубата на дълготрайните активи на пострадалите стопани. Ще бъдат изготвени констативни протоколи. Утре Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще ги разгледа, за да одобри помощта и да може в петък парите да са при стопаните. Земеделският министър бе категоричен, че парично подпомагане, дошло навреме не може да се измери като помощ.

След това започва работата по de minimis. Ще се подпомагат стопани за изгорели пасища, пчелини и загуба на животни. Конкретни цифри към момента не може да се коментират, каза Тахов. Предварителна калкулация показва, че за почти всички стопани ще бъде налична помощ до 25 000 евро. ЕС обмисля помощта по de minimis от догодина да скочи на 50 000 евро. За градушките подходът е почти същият като се оценяват пропаднали площи.

23 000 декара са пострадали от градушките. Комисии вече са направили предварителен оглед. Финализират се констативните протоколи. До началото на август ще бъде обобщена информацията и другия месец ще бъде изплатена щетата. Тук помощта е до 80% от производствената загуба, то тя пада на 50% , когато няма застраховка. Създали сме много стройна организация, каза министър Георги Тахов. Всекидневно се изисква информация от засегнатите населени места, изтъкна той.

Такава стихия отдавна не сме имали, посочи председателят на земеделската комисия Иван Иванов. По думите му стопаните са изключително притеснени.

Около 400 фермери са пострадали от градушките през юни в Сливенско, каза Десислава Танева от ГЕРБ. Според нея държавата трябва да помисли по темата за застраховането на земеделските площи.

Едва 10 протокола за изцяло пропаднали площи са издадени за градушките в Сливенско, стана ясно от отговора на министър Тахов.

Оказва се, че стопани оттеглят заявлението си по de minims и предпочитат механизма за обвързана подкрепа.

news.bg