Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

Аптекарите все още виждат проблем в новото финансиране на НЗОК

   
Аптекарите все още виждат проблем в новото финансиране на НЗОК

От Национална аптечна браншова организация (НАБО) изказват своите съмнение относно новият начин на финансиране на НЗОК и договорката, за която касата и Български фармацевтичен съюз (БФС) се разбраха за 5 юли. 

Още тогава НАБО са изказали своите притеснение от промяната на правилата за работа и заплащане от НЗОК в средата на договорния период за 2024 г.

Фармацевтите в групата на НАБО, още преди нашето учредяване, сме давали сигнали към отговорните институции и лица, че промяната на нивото на реимбурсиране за сърдечно-съдовите заболявания е добра за пациентите, но рискова за аптеките от гледна точка на бюджет и финанси. Рискова от гледна точка на преразход, защото приходът в аптеките би следвало да се увеличи, както се и получи в периода април-юни 2024 г. Тук отново нашите притеснения се оказаха правилни, защото разчитахме на добре структуриране икономически и финансов анализ на ситуацията, която показа, че бюджетът на НЗОК ще трябва да влезе в процедура по актуализация в средата на 2024 г, посочват от НАБО.

От НАБО уточняват, че констатациите, които са направи след 5 юли са следните: Аптеките работят с постоянен бонус от около 29% по рецептите без протокол (при разход на НЗОК повишен от 8 млн. лв. до 25 млн. лв.); Аптеките работят с бонус под 2% по рецепти с протокол (при разход на НЗОК около 50 млн. лв.); Средноаритметичния приход към аптеките е повишен от 5,6 до 11,2% или 2 пъти, за сметка на загубени надбавки по рецепти на "пренесени" пациенти от "свободна продажба" с бяла рецепта към рецепта по НЗОК в размер на 3,2 млн. лева. С промяната на МКБ на пациентите и добавянето на нови МКБ на съществуващи пациенти, за да може пациентите да влязат в новите критерии за 100% реимбурсация, има и преминаване на пациенти с частично реимбурсирани ЛП към такива със 100% реимбурсация, което генерира допълнителна загуба в този сегмент от около 0,9 млн. лева за аптеките. Пациентите ползващи 100% реимбурсирани лекарства по НЗОК са се увеличили 2 пъти; При увеличение от около 4,9 млн. лв. на бонусите за рецепти без протокол, пропуснатите ползи от надценки са в размер на 4,1 млн. лв. (13-15%, което напълно съвпада с анализ в НАБО предоставен на институциите в писмо с изх.номер 4/03.07.2024); Вътрешен анализ на НАБО показва, че в периода април-юни 2024 г. разходите в аптеката в следствие на увеличената работа по НЗОК са се увеличили с 21%. Тази работа вече не може да бъде компенсирана от "Свободна продажба" поради факта, че пациентите са изместени към рецепти по НЗОК; Диагнозите, които се лекуват по НЗОК са се увеличили от 20% до 30 000%.

Според данни на НАБО и данни на НЗОК предоставени на БФС, се вижда абсолютно припокриване на достигнатите резултати. Така констатацията, че след 1-ви април аптеките са във финансов дефицит от 5-7% е достоверна и доказуема с наличните данни, подчертават от Националната аптечна браншова организация

Това е особено обезпокоително на фона на новите договорени условия за връщане на модела на надценките с така наречения фиксиран бонус като процент от продажната сума само на част от лекарствата, продължават в своята позиция от НАБО.

При него вече е отнета надценката на една голяма част от лекарствата, а нови 17 млн. лева се отпускат без надбавка с такса, която покрива с дефицит от 5-7% разходите на аптеките. Стойността на тази надбавка е около 11,2% (осреднено), а трябва да е поне 18%. При договорен бонус от 15% върху стойността на отпуснатите лекарства, това ни връща в положение на приходи на аптеката от преди 1-ви март 2024 г., но без таксата бонус за обслужване, или 11,2%, които трябва да нараснат на 18%, ще паднат на 4,1%, категорични от браншовата организация.

От НАБО посочват, че в свое интервю и.д. Управител на НЗОК твърди, че спестява 25 млн. лева. Но от организацията казват, че те не са спестени, а чрез позицията на силата просто няма да бъдат заплатени справедливо за честния труд на магистър-фармацевтите и усилията на аптеките за доставката, съхранението и логистиката на лекарството по цялата верига.

Ние, представителите на НАБО останахме с впечатление, че преговорната група между БФС и НЗОК ще договаря подобряване на условията за аптеките, чрез компромис в едното перо за сметка на другото, за което очаквахме повишаване на бонуса от 1,9% до едно приемливо ниво от 8-12%, пише още в позицията.

Междувременно излезе проект на ЗИД на ЗЗО, който отново драстично ограничава надбавките и бонусите за аптеки, като според НАБО така бавно и методично се умъртвява микро и малкия бизнес в областта на търговията на дребно с лекарствени продукти.

Според НАБО моделът на надценки е несправедлив и създаващ нездравословна конкуренция, освен ако не се приложи в пълен обем по Наредба 4 от 2009г. при фиксиране на крайната цена към максимално допустимите рамки, за всички продукти, без ограничение, и с тенденция за повишаване лимита на максималната надценка от 25 на 50 лева за скъпоструващите.

Също така браншовата организация напомня, че е необходимо увеличаване на таксите в досегашния модел от 5 на 10 лева за лекарства на стойност до 200 лева, 30 лева за лекарства до 1000 лева и 50 лева за скъпоструващи лекарства и твърдят, че тези средства освен високоспециализиран труд трябва да покрият и множество други разходи по доставка, съхранение и отпускане на лекарства, банкови трансфери на пари за скъпоструващи, висок икономически риск от работата с подобни лекарствени продукти.

От НАБО изразяват и притеснение относно повторното входиране в деловодството на Народното събрание на проект на ЗЛПХМ за въвеждане на т.нар. вендинг автомати за лекарства.

Вече е време за една ясна и открита дискусия на тема финансиране на аптеките и фармацевтичните дейности като елемент от националната сигурност на страната, настояват от организацията.