Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

Спот Етериум ETF-ите са готови да дебютират в САЩ, Binance очаква значително въздействие върху пазара

   
Спот Етериум ETF-ите са готови да дебютират в САЩ, Binance очаква значително въздействие върху пазара

Точната дата е все още непотвърдена, като очакванията са това да се случи утре, 23 юли 2024 г. 

София, 22 юли, 2024 – Докато САЩ се подготвят за очакваното стартиране на търговия с първите спот ETF-и на Ethereum (ETH), крипто общността очаква с нетърпение това събитие да се превърне в реалност. Въпреки че точната дата остава непотвърдена, прогнозите сочат стартиране на 23 юли (утре). 

Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България, коментира значението на предстоящите ETH ETF-и: „Въвеждането на търговия със спот ETF-и на ETH в САЩ представлява знаков момент както за Етериум, така и за по-широкия пазар на цифрови активи. Този ход не само надгражда положителната инерция, наблюдавана на пазара през тази година, но и засилва легитимността и достъпността на криптовалутите.“

Очакваните ETF-и на ETH са способни да повторят успеха, наблюдаван при стартиралите през януари ETF-и на Биткойн в САЩ, които към 17 юли вече са регистрирали кумулативен нетен приток, надхвърлящ 16,59 млрд. долара.

Като решават ключови проблеми, свързани с легитимността, регулаторното съответствие, сигурността и достъпността, тези ETF-и превръщат Етериум в по-привлекателна инвестиционна опция за по-широк кръг инвеститори.

Веселин Георгиев подчерта дългосрочния потенциал на ETH ETF-ите: „С одобрението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) институционалните инвеститори, които обикновено имат дългосрочен инвестиционен хоризонт, вече могат да получат достъп до Етериум чрез тези ETF-и. Това може да доведе до значителен и стабилен приток на капитали с течение на времето, допринасяйки за растежа и съзряването на пазара на цифрови активи.“

Макар че първоначалното разгръщане на капитала в тези ETF-и може да бъде по-скоро стабилно, отколкото рязко, потенциалът за експоненциално нарастване на ликвидността на ETF е значителен. Наблюдението на ранното представяне на ETF на ETH ще предостави полезна информация, особено в сравнение с първоначалния успех на ETF на Биткойн, които отбелязаха приток от 4,7 млрд. долара в първия си ден на търговия.

Неотдавнашно проучване на EY подчертава нарастващия институционален интерес към цифровите активи, като почти всички институции (94%) вярват в дългосрочната им стойност и тази на цялата блокчейн технологията, а 50% изразяват интерес към инвестиране в токенизирани активи. ETF-ите биха могли да служат като входна врата за инвеститори, които иначе не биха имали експозиция към Биткойн и Етериум. С течение на времето тези инвеститори могат да преминат към директен достъп до цифрови активи, като по този начин допринесат за растежа и съзряването на пазара.“

Докато индустрията на цифровите активи очаква официалната дата на стартиране на спот ETF-ът на Етериум, Binance очакват благоприятно развитие на целия пазари навлизането в нова ера на активни инвестиции в криптовалути.