Неделя, 08 Сеп 2024
           
Новини

ВАС: Здравната каса правилно е санкционирала Пирогов заради фиктивното лечение на пациенти

   


Върховният административен съд (ВАС) реши, че Здравната каса правилно е санкционирала "Пирогов" с частично прекратяване на договора ѝ по 2 клинични пътеки заради фиктивното лечение на пациенти по време на Covid пандемията, пише Mediapool.

През миналата година друг състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно оневини "Пирогов" за лечението на пациенти с усложнения от Covid по клинични пътеки за чернодробни и бъбречни увреждания и постанови, че болницата не следва да възстановява 1 млн. лева на Здравната каса за лечението им.

Настоящето решение касае само санкцията на НЗОК в частта ѝ за частичното прекратяване договора на болницата по клиничните пътеки.

То се отнася до наложената от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) санкция "частично прекратяване на договора" на "Пирогов" по клиничните пътеки № 75.1 за лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания  и № 87.1 за лечение на остра бъбречна недостатъчност "поради отчетена ,но неизвършена медицинска дейност". Т.е. съдът признава, че "Пирогов" е отчела пред НЗОК дейности, които реално не е извършила.

12 души от отчетените по двете пътеки са били от персонала на болницата и по време на тяхната хоспитализация не са използвали отпуск по болест.

"По отношение на пациентка с отразена месторабота "Пирогов“ е установено, че същата е била в отпуск по болест от 06. 10. 2020 г. до 20. 11. 2020 г., като на 21. 11. 2020 г. е прекратено трудовото ѝ правоотношение, като заповедта за прекратяване е връчена на 20. 11. 2020 г. – на датата на хоспитализирането ѝ по спешност", става ясно от съдебното решение.

Съдът приема, че по отношение на посочените лица е налице отчетена, но незавършена дейност по двете клинични пътеки.

Освен това за част от пациентите е отразен приемът на антибиотик "Аксетин“, като в историята на заболяването на пациентите липсват данни за извършена проба за чувствителност на антибиотика преди приложението му. Установено е също, че в изисканата и представена от болничната аптека справка за отпуснати медикаменти на пациента са отразени отпускането на лекарствени продукти, но липсва отпуснат антибиотик "Аксетин“.  Поради това е прието, че не е извършена процедурата "Инжекция на антибиотик“.

От доказателствата по делото "по безспорен начин се установява от изготвена анкета и разговори със здравно осигурените лица, че същите не са лежали в съответното лечебно заведение".

Преди 3 години след обвинения за фалшиви хоспитализации тогавашният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Тогава Кацаров излезе с шокиращите разкрития, че самият той е един от пациентите-фантоми на "Пирогов", които са били лекувани фиктивно. Това беше категорично отречено от лекуващия му лекар д-р Петър Атанасов, който увери, че лично е консултирал всеки един от тези пациенти, включително и Кацаров. Персоналът на болницата дори се вдигна на бунт и организира протести в защита на уволнения директор и срещу министър Кацаров. От болницата искаха и оставката на тогавашния управител на НЗОК проф. Петко Салчев. 

В петък Салчев коментира  съдебното решение с думите: "Три години по късно истината излезе наяве! Ковид не е оправдание за да източваш НЗОК! Не че ще има някакво значение за болницата (поради това, че има нов НРД), но хората замесени в това трябва да се засрамят! А ако имат достойнство - да се извинят!".

Преди три години НЗОК поиска "Пирогов" да възстанови над 1 млн. лева. за фиктивното лечение на 697 пациенти по двете клинични пътеки за чернодробни и бъбречни увреждания – санкция, която лечебното заведение оспори. През миналата година състав на ВАС окончателно се произнесе, че "Пирогов" не трябва да възстановява 1 млн. лева и постанови, че болницата е действала в интерес на пациентите си, като е лекувала хора с усложнения от Covid-19 по клинична пътека за декомпенсирани чернодробни заболявания.