Понеделник, 07 Oct 2024
           
Коментари

Възстановеният управител на НЗОК: Трябва да бъда вписан в Агенцията по вписванията

   

  БТА

Възстановеният с решение на Конституционния съд управител на Здравната каса Станимир Михайлов трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията, за да изпълнява правомощията си като ръководител на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи самият Михайлов пред журналисти тази сутрин.

Все още няма насрочено заседание на Надзорния съвет, на което да бъде гласувано решение за договора на Михайлов като управител на Касата.

Справедливостта е възстановена. Тук съм, за да изпълня решението на Конституционния съд и да спазя закона. Не би трябвало да има реална пречка днес да започна работа. Всъщност, аз сега трябва да изпълня определени формалности по вписване в Агенцията по вписванията. Надявам се да няма пречка за това, че нямам договор - каза Станимир Михайлов, който беше възстановен на поста управител на Здравна каса с решение на Конституционния съд, каза Станимир Михайлов.

По думите му вписването е необходимо, за да бъде легитимен подписът му пред трети страни.

Радвам се, че справедливостта е възстановена, тук съм, за да изпълня решението на КС и да спазя закона, каза още той и посочи, че предстои да се срещне с подуправителя на НЗОК, с директорите на дирекции, за да се запознае с всичко, което се е случило в негово отсъствие. На въпрос дали според него се е случвало нещо нередно Михайлов отговори негативно и посочи, че е следил процесите. Ще се запозная подробно и със стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет, за да видя какви са становищата, за да няма решение за подписване на договора ми, добави той

На въпрос защо е оттеглил оставката си, след като преди това тя беше депозирана в Народното събрание, Михайлов каза, че оставките на управителя и на подуправителя на НЗОК са били поискани, за да бъде изготвена процедура за избор на нов управител и подуправител, „но това не се случи и се тръгна към разпад на сглобката“.

„Оттеглих оставката си, защото тази процедура не се случи. Оставката ми беше подадена, за да може между политическите партии да се договори процедура за избор на управител и подуправител. Това не се случи, а и освен това разбрах, че подуправителят също е оттеглил оставката си предишния ден и отидох да оттегля и моята“, каза още Михайлов.

На 24 септември 2024 Конституционният съд се произнесе, че решението на Народното събрание да освободи Михайлов от поста управител на НЗОК е противоконституционно. През април депутатите освободиха Михайлов от поста "управител" на НЗОК.

В петък Надзорният съвет на Касата заседава извънредно, за да разгледа внесено от Михайлов заявление за връщането му на поста чрез сключване на договор за управител. Решение не беше гласувано, а окончателното произнасяне беше отложено за тази седмица.

От Здравната каса разпространиха позиция на председателя на Надзорния съвет Петко Стефановски, в която се посочва, че решението не е взето заради противоречия в Закона за здравното осигуряване, и че към момента Касата има действащ подуправител, който изпълнява функциите на управителя при негово отсъствие.

В позицията се твърди, че няма риск за плащанията, свързани с лечението на пациентите у нас.

Източник: БТА