Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Фондация Асарел подкрепи участието на панагюрски деца на световен фестивал в Швейцария

   
Фондация Асарел подкрепи участието на панагюрски деца на световен фестивал в Швейцария

Българската сборна формация, заедно с панагюрските мажоретки донесоха отличия при дебюта си на голямата международна сцена

Три момчета и три момичета от младежкия духов оркестър към панагюрското читалище „Виделина 1865“ намериха място в сборната българска формация Marching Stars Marching Band, която през юли представи страната ни на Световния младежки музикален фестивал в Швейцария. Към тях се присъединиха и 10 момичета от Мажоретен състав „Елинор” към Центъра за подкрепа за личностно развитие. Транспортните разходи за всички панагюрски участници и ръководителите за участието в Цюрих бяха покрити от фондация „Асарел“, която откликна на молбата на читалището да подкрепи изявата на местните деца.

Създател на Marching Stars Marching Band е Тодор Цачев, който ръководи Младежкия духов оркестър към Панагюрското читалище. Това даде шанс и на нашите даровити деца от община Панагюрище да стигнат до представителната българска селекция, наред с техните връстници от Националното музикално училище в София и младежкия бенд в Мирково. Сборната формация беше единственият представител на България във форума, на който се изявиха младежки духови оркестри и перкусионни ансамбли от цял свят. Специално за този дебют на световната сцена към Marching Stars Marching Band се присъединиха момичета от панагюрския Мажоретен състав "Елинор" с ръководител Елеонора Найденова, които допринесоха за зрелищните и вълнуващи композиции. 

Българският състав ознаменува първото си участие не само с много приятелства, но и с отличия - при голяма конкуренция в конкурса за парадна музика завоюва сребърен медал, а в надпреварата за шоу програма се класира на трето място. Тодор Цачев посочи, че това е изключителен успех за страната ни, която няма традиции в тези жанрове. „И за двете категории децата бяха приготвили специална програма с престроявания и хореография. В откриващата церемония, която наподобяваше тази на олимпийските игри, нашият състав имаше специална роля. Той беше включен в мащабна хореография заедно с още над 100 швейцарски музиканти, като изпълнението им беше оставено за бляскавия финал на церемонията“, заяви той. Българчетата са изнесли концерт и в швейцарския град Клотен, заедно с бенд от Ел Салвадор.

Миналата година „Асарел-Медет“ подкрепи първия творчески летен лагер на децата от Младежка школа „Духов оркестър“ към панагюрското читалище „Виделина – 1865“, а прохождащият тогава местен бенд присъства на Деня на миньора. Очакваме Marching Stars Marching Band да украси сцената ни в Панагюрски колонии и тази година - на 31 август, когато ще бъде фирменият и професионален празник на „Асарел“.