Петък, 18 Oct 2024
           
Бизнес

Leoni ще опитат да намерят работа на стотиците служители, които ще освободят в Плевен

   
Leoni ще опитат да намерят работа на стотиците служители, които ще освободят в Плевен

Затварянето на завода за кабелни системи на Leoni в Плевен ще е изпитание за местния пазар на труда - регионът много трудно ще поеме толкова хора, които търсят препитание. Компанията обаче ще се опита да помогне с намирането на работа на поне на част от 1300-те служители, които предстои да освободи през следващите месеци. Това коментира пред Money.bg управителят и финансов директор Драгомир Монев.

Преди 6 години международната група инвестира над 30 млн. евро в производството си, което е насочено към нуждите на автомобилния сектор. Именно нестабилната конюнктура в него се е оказала и главна причина за решението Leoni да напусне Плевен до края на 2024 г., стана ясно от думите на Монев.

Той подчерта, че в случая не е бил фактор преходът на индустрията към алтернативни системи на задвижване.

В официалното съобщение за затварянето на завода е обърнато внимание и на проблемите с пазара на труда у нас. Оказа ли се невъзможно да се намерят подходящите хора в Плевен? Финансовият директор на "Леони България" отговори, че по-големият проблем е бил задържането на кадрите.

Той обаче беше категоричен, че компанията е получила от местната власт "всичко, което позволяват нейните възможности".

През последните месеци много се говори за "вноса" на работници от трети страни при липса на местни варианти, но според Монев много дългият административен процес (6-12 месеца) не позволява вземането на бързи решения и това е имало негативно влияние.

"Ще се опитаме да говорим с по-големи местни и регионални компании - дали те търсят персонал. Наистина говорим за много хора - ще е трудно", призна Драгомир Монев.