Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

Г-7 втвърди тона срещу нелоялните търговски практики

   
Г-7 втвърди тона срещу нелоялните търговски практики

Министрите на търговията на страните от Г-7 предупредиха, че ако е необходимо, ще използват своите "търговски инструменти", за да се противопоставят на практики, които изкривяват пазара, съобщава "Ройтерс".

Най-новото им изявление показва втвърдяване на тона в сравнение с предишно комюнике.

Министрите от Г-7 се срещнаха в Южна Италия, след като по-рано този месец Европейският съюз наложи мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, в опит да защити автомобилната индустрия на 27-членния блок от китайски електромобили, които според ЕС получават големи субсидии.

"Ще продължим да се борим с непазарните политики и практики, както и с вредния непазарен свръхкапацитет и други изкривявания на пазара, произтичащи от тях", се посочва в изявлението на Г-7 от шест страници, в което не се споменава конкретно Китай.

"За тази цел оставаме ангажирани с ефективното използване на нашите търговски инструменти и, ако е подходящо, разработваме нови инструменти, за да установяваме, оспорваме и противодействаме на тези практики, както и да насърчаваме по-строги международни правила и норми, заедно с партньори", се добавя.

Тонът на днешното изявление е по-твърд от този на окончателното комюнике, публикувано миналата година след министерска среща на Г-7 в Япония, което се съсредоточи повече върху обезсърчаването на протекционизма и изкривяването на пазара, отколкото върху разгръщането на търговски инструменти.

Освен митата, инструментите за ограничаване на нелоялните практики може да включват по-строги правила за контрол на чуждестранните инвестиции като тези, които ЕС предложи в началото на тази година.

Великобритания - единствената европейска членка на Г-7, която не е в ЕС, вчера сигнализира, че не е готова да последва Брюксел в налагането на данъци върху китайските електромобили, заявявайки, че нейните автомобилни компании не са се оплакали от нелоялни практики от конкуренти.

Министрите посочиха и че "икономическата устойчивост изисква намаляване на рисковете чрез диверсификация и намаляване на критичните зависимости", очевидно имайки предвид доминирането на Китай в критичните вериги за доставки.

"Признаваме, че непазарните политики и практики не само подкопават свободния и справедлив международен икономически ред, основан на правила, но могат и да изострят стратегическите зависимости и уязвимости и да възпрепятстват устойчивото развитие на нововъзникващите и развиващите се страни", се отбелязва в изявлението.

В Г-7 участват Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати, като Европейският съюз също е поканен да участва.