Неделя, 08 Сеп 2024
           
Бизнес

Полската Renters.pl придобива Flat Manager

   


Българската компания за управление на ваканционни имоти Flat Manager става част от портфолиото на най-големия оператор в същата сфера за Централна и Източна Европа Renters.pl. От Flat Manager споделят, че ще запазят името си и ще продължат да разрастват портфолиото си от имоти в България с настоящия си екип. За тази цел вярва, че сделката с Renters ще им бъде полезна, защото ще привлече повече чуждестранни туристи и корпоративни клиенти, пише Forbes.

Придобиването на мажоритарен дял във Flat Manager е част от стратегията на Renters.pl за взимане на по-голям пазарен дял в Централна и Източна Европа. Полската компанията е собственост на фонда за дялови инвестиции Enterprise Investors и управлява над 4 хил. имота. апартамента. Чрез сделката с Flat Manager добавя към портфолиото си 600 апартамента в 14 български града. По-голямата част от тях се отдават под наем краткосрочно чрез платформи като Airbnb и Booking.com.

„Сливането с Renters.pl утвърждава Flat Manager като основен играч на Балканите и ни дава възможност за още по-бърз и устойчив растеж – каза Камен Манев, изпълнителен директор във Flat Manager. –

СЪЩЕВРЕМЕННО RENTERS ЩЕ ПРИЛОЖИ В ПОЛША НЯКОИ ОТ НАШИТЕ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО FLAT MANAGER ЗАПАЗИ ЛИДЕРСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ДО ДНЕС.“

В следствие на сделката с Renters.pl се отделя нова компания от българския оператор на ваканционни имоти –  Flatimo. Тя цели да дигитализира посредническите услуги при отдаването на дългосрочен наем и продажбата на недвижими имоти. Начело на компанията застава оперативният директор на Flat Manager Невена Борисова. Подобно отделяне на нови компании не е ново за Flat Manager. В началото на 2023 г. от българския оператор се отдели платформата за настаняване Flataway. Тя е съоснована от Борис Павлов и Теодор Тодоров и е подкрепена от фонда Eleven Ventures.

По подобие на Renters Flat Manager е партньор на платформата за краткосрочен наем на апартаменти на световния лидер в хотелиерството Homes & Villas by Marriott Bonvoy. Услугите за бизнес пътувания и корпоративно настаняване на Flat Manager се ползват от международни консултантски, технологични и финансови компании, посолства и световни организации. Това осигурява значително по-висока заетост за имотите през цялата година.

Flat Manager е основана от Борис Павлов, който остава в борда на директорите на дружеството. Forbes България ви срещна с Павлов за първи път през 2018 г. Тогава разказахме неговата бизнес история от самото ѝ начало, което започва с една ненужна квартира в Лондон.

Пътят на Flat Manager

Годината е 2016-та г., Борис Павлов живее в Лондон, но иска да се върне в България. Договорът му за квартирата, в която живее, обаче още не е изтекъл и е принуден да продължи да плаща наем. Решава да регистрира квартирата си в AirBnB и наема компания, която да я управлява до изтичането на договора.

Казва, че оттам получава вдъхновение да развие подобен бизнес в София. Не му трябва голяма инвестиция, за да започне. Освен това приятелите му заявяват готовност да помагат. През 2017 г. Павлов предлага пълно обслужване за апартаменти в Airbnb – почистване, отстраняване на повреди, дори чатбот, който отговаря на запитвания денонощно.

За една година му се доверяват собствениците на 75 апартамента. Резултатът го мотивира да продължи. Към този момент  по негови наблюдения само 180 имота в София и страната се управляват професионално в Airbnb. Тенденциите са все повече хора да превръщат дома си в хотел през дните, в които не го ползват. Заради това Flat Manager излиза от рамката на AirBnB и изгражда партньорства с Booking.com и Expedia – американска компания за пътувания, която притежава няколко световни марки като Trivago и Hotels.com.

Компанията преминава през немалко изпитания. Дори по време на пандемията от Covid-19 екипът съумява да спаси бизнеса без да се раздели с нито един служител. „За тези седем години успяхме да докажем, че най-ценният актив на една компания е екипът й. Щастлив съм, че намерихме хора, които споделят тази визия в лицето на Renters и Enterprise Investors и с които Flat Manager несъмнено ще достигне нови върхове“, споделя Борис Павлов.