Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Проект за $500 милиона - грандиозният план на Северна Македония за най-големия вятърен парк в региона с връзка до България

   


Правителството на Северна Македония обяви проект за $500 милиона, който трябва да доведе до най-големия вятърен парк в страната и региона. Това е една от най-големите нови инвестиции на нашата съседка, като изграждането на парка е възложено на компанията за възобновяеми енергийни източници Alcazar Energy Partners, съобщава ABC. 

Вятърният парк ще е без излаз на море и дава заявка да намали енергийните обвързаности на страната.

"Този проект значително ще засили енергийната ни независимост, както и чуждестранните инвестиции. Това ще бъде най-голямата инвестиция във възобновяеми енергийни източници, която някога сме имали", заяви премиерът на Северна Македонияу Християн Мицкоски, цитиран от местните медии.

Вятърният парк ще бъде разположен в югоизточната част на страната и ще бъде един от най-големите на Западните Балкани, с капацитет да генерира до 400 мегавата възобновяема енергия.

Снимка 216573

Източник: EPA/БГНЕС

Очаква се строителството му да започне в началото на 2026 година, а след като заработи, се планира да произвежда достатъчно енергия за захранване на над 100 000 домакинства годишно, като същевременно избягва отделянето на повече от 670 000 тона въглероден диоксид на година.

В парка ще бъдат инсталирани общо 55 вятърни турбини, които трябва да осигурят около 20% от общото производство на електроенергия в страната.

От Alcazar Energy Partners заявиха, че "мрежовите връзки с Гърция, България, Сърбия и Косово ще помогнат за намаляване на недостига на енергия и ще подкрепят прехода към възобновяема енергия на Западните Балкани."

Управляващият партньор на компанията Даниел Калдерон коментира още, че Alcazar Energy "вижда Северна Македония като обещаващо място за инвестиции за възобновяема енергия".

Фирмата, която се фокусира върху проекти за възобновяема енергия в развиващите се пазари, е със седалище в Люксембург и има консултантски екип, който е базиран в Дубай.

money.bg