Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Първият по рода си Термален парк ще се строи между Пампорово и Девин

   


Развитието на СПА туризма и климатолечението в България е изключително перспективно - това е мнението на изявени представителни на туристическия бранш у нас, изказано по време на конференция под надслов "Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе", организирана от община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и "Пампорово" АД.

Нашата страна, както е известно, има неоценимо природно богатство - многобройните минерални извори и планинските курорти, където може да се съчетава туризма с подобряване на здравето.

Едно от тези места е курортния комплекс Пампорово (община Чепеларе), който предвид надморската си височина, планинския терен и възможността за каране на ски през зимата, сега се смята предимно за зимен курорт. Обаче до преди около 50 години не е било така - при създаването си преди 90 години, Пампорово е планиран и е бил почти целогодишен курорт, приемащ много туристи и през лятото. Основните причини за това са спиращата дъха природна красота и кристално чистия въздух, помагащ за лечението на много дихателни и дерматологични (кожни) заболявания.

На този фон звучи напълно логично инициативата на ръководството на Пампорово и на община Чепеларе, предимно планинският ни курорт да стане отново (почти) целогодишен. Всъщност през последните 3-4 години, расте броят на туристите посещаващи курорта през лятото, посочи изпълнителният директор на курортен комплекс Пампорово Мариян Беляков.

Не случайно през септември миналата година беше отчетено, че летният туристически сезон в един от най-популярните наши зимни курорти - Пампорово, запазва нивата от 2022 г., който пък сезон е бил най-силният за последните 12-13 години, посочиха тогава от курорта. Още тогава стана ясно, че Пампорово ще търси минерална вода, което ще му помогне да се развива успешно като целогодишна туристическа дестинация.

Термален парк

Уникален Термален парк ще се строи между Пампорово и Девин, съобщи изпълнителният директор на курортен комплекс Пампорово Мариян Беляков. Концепцията на Термалния парк е да има както летен, така и зимен туризъм. Според проекта, там ще има балнеозона, както и закрита зона. Инвестицията ще е в рамките на няколко милиона лева.

Очакванията са, разрешението за строителство да бъде получено през есента. Термалният парк би могъл да започне да функционира през зимата на 2025 г. или лятото на 2026 г., в зависимост от това, как вървят строителните работи на този не лесен терен.

Предвижда се Термалният парк да бъде посещаван от няколкостотин човека дневно, което ще допринесе за развитието и привличането на още много посетители както в Пампорово, така и в целия регион.

Снимка 644647

Източник: iStock

Ролята на държавата за развитие на туризма

Туристическият сектор има съществен дял в брутния вътрешен продукт на България, затова държавата би трябвало да помогне за развитието му, смята изпълнителния директор на "Пампорово" АД, Мариян Беляков. По думите му, това би могло да стане чрез инвестиране на средства в подобряване на пътищата и цялата инфраструктурата на региона.

Важно е и по-нататъшното развитие на летище Пловдив и съответно увеличаване на чартърните полети от чужбина.

Страната ни би могла "да иска от Брюксел компенсации за туризма заради войната в Украйна", смята още Беляков.

Възходящо развитие на Пампорово в цифри

За първите 4 месеца на годината (януари-април) курортът Пампорово е посетен от 73 хил. туристи, като са реализирани общо за периода 293 хил. нощувки (средно малко над 4 нощувки на човек).

Събраната туристическа такса в Пампорово за 2023 г. е над 350 хил. лева, които основно са реинвестирали в инфраструктурата на курорта и в района на Чепеларе.

Мнението на експерта д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация

"Климатолечението е бъдещето, добре е в това отношение на следваме добрите практики на Германия и Австрия. Пампорово е отличен ски курорт, но има и отлични условия за климатолечение."

money.bg