Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Чуждият бизнес у нас призова за кабинет, политическа и икономическа стабилност

   
Чуждият бизнес у нас призова за кабинет, политическа и икономическа стабилност
  BGNES

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на политическата и икономическата стабилност и конкретни действия за укрепване на правовата държава и битката с корупцията, за устойчив бизнес и влизане в Шенген и еврозоната, както и за повишаване на благосъстоянието на гражданите.

В откритото си писмо, изпратено в навечерието на гласуването на предложения от ГЕРБ кабинет на малцинството, съставен от ярки партийни фигури на партията на Бойко Борисов и част от сегашния служебен кабинет, камарите призовават партийните лидери за консенсус по три основни теми, по които да работи бъдещото правителство.

Според представителите на американския, френския, британския, германския, белгийския, испанския, италианския и швейцарския бизнес в България партиите в Народното събрание трябва да са обединени около спазването на принципите на демокрацията и върховенството на правото, защитата на човешките права и свободи и развитието на икономиката и социалната справедливост.

Според камарите сред основните цели на бъдещото правителство трябва да е укрепването на правовата държава, като се гарантира независимостта на съдебната система и ефективността на институциите. Трябва да се работи за намаляване на корупцията и за повишаване на прозрачността и ефективността в управлението на държавата, посочва се в писмото.

Чуждият бизнес смята, че приоритет трябва да са сигурността и благосъстоянието на гражданите чрез защита на свободите, на живота, собствеността, инициативата и правото на избор.

"Време е да се фокусираме върху създаването на устойчива икономика, базирана на наука, иновации, която да осигурява стабилност и просперитет и която е още по-добре интегрирана в Трансатлантическата икономика и конкурентоспособна на глобалния пазар", посочва се още в писмото. Според бизнеса бъдещият кабинет трябва да положи целенасочени усилия за присъединяване на България към еврозоната през 2025 година, както и пълно присъединяване към Шенгенското пространство.

"Призоваваме всички политически партии и лидери към диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство. Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис", пишат още от Американска търговска камара в България; Белгия-България-Люксембург Бизнес клуб; Българо-испанска търговска камара; Българо-швейцарска търговска камара; Германо-българска индустриално-търговска камара; Конфиндустриа България и Френско-българска търговско-индустриална камара.