Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

4 стотинки за литър: 5-те държави с най-евтин бензин в света

   
4 стотинки за литър: 5-те държави с най-евтин бензин в света

Венецуела е държавата с най-евтин бензин в света - литър от местния на А-95 струва еквивалента на 4 стотинки. Това коментира пред Finance.Mail.Ru специалистът по стратегически проучвания от Total Research Николай Вавилов.

По думите му първото място на Венецуела не е изненада, при положение, че една пета от световните петролни резерви са на нейна територия и икономиката ѝ разчита на нефтения износ.

В същото време обаче в управляваната от режима на Николас Мадуро страна горивата са колкото евтини, толкова и недостъпни, отбелязва експертът. Причината - за гражданите са е в сила стриктна квота от 120 литра на човек за месец. Ако на някой му се наложи да зарежда повече, ще трябва да го прави по експортни цени - около 84 стотинки за литър.

Това пак ни изглежда евтино, но в държава, в която близо 85 на сто от населението живее в бедност, ситуацията е много различна.

Нататък в класацията са:

  • Иран - 13 стотинки за литър
  • Ангола - 42 стотинки за литър
  • Алжир - 54 стотинки за литър
  • Кувейт - 58 стотинки за литър

Сред всички тези БВП на глава от населението на Кувейт е приблизително равен на същия показател на останалите 4 държави, взети заедно. Венецуела, Иран, Ангола и Алжир са извън глобалния Топ 100 по този показател (за сравнение, България е на 77-о място).

Това е доказателство, че евтиният бензин - даже като продукт на силна местна петролна индустрия, не е гаранция за това, че жителите на дадена държава имат добри условия за живот. Дали случайно, или не, но и демокрацията като форма на управление е по-скоро изключение сред тези държави.