Неделя, 30 Юни 2024
           
Бизнес

Volkswagen ще инвестира милиарди в конкурентa на Tesla Rivian

   
Volkswagen ще инвестира милиарди в конкурентa на Tesla Rivian

Германският автомобилен гигант Volkswagen ще инвестира милиарди в конкурента на Tesla Rivian. Сделката e на стойност 4,6 млрд. евро и създава съвместно предприятие, което ще позволи на VW и американския производител на електрически превозни средства да споделят технологии.

Съгласно споразумението VW първоначално ще инвестициите ще следват етапи до 2026 г.

Rivian все още не е публикувала тримесечна печалба. През първите три месеца на 2024 г. компанията отчете нетна загуба от над 1,31 милиарда евро. Акциите на Rivian скочиха с почти 50% след като новината беше обявена.

Новината идва в момент, в който секторът на електрическите автомобили е изправен пред предизвикателства от намаляване на търсенето и търговската война, заради която Европейският съюз заяви, че ще наложи мита върху китайски превозни средства, които бързо се разрастват в световен мащаб.

Според няколкомесечно разследване на Европейската комисия китайските компании за електромобили са били "несправедливо субсидирани".

Германската автомобилна индустрия се противопостави на плана на ЕС на фона на опасенията, че и Китай може да наложи мита, за да навреди на производители като BMW и Daimler.

Партньорството ще даде на германския автомобилен производител незабавен достъп до софтуера на Rivian и ще му позволи да го използва в своите автомобили.

В същото време Tesla обяви, че ще изтегли повечето от своите Cybertrucks, продадени в САЩ, поради проблеми с чистачките на предното стъкло и външната облицовка.

Това ше се случи с 11 000 от автомобилите, които за първи път бяха пуснати в продажба в края на ноември миналата година.