Събота, 29 Юни 2024
           
Бизнес

БЕХ ще участва като акционер в зеления енергиен коридор

   
БЕХ ще участва като акционер в зеления енергиен коридор

Правителството одобри участието на БЕХ ЕАД с акционерен дял в проекта "Зелен енергиен коридор".

Одобрено е равноправно участие от 20% акционерен дял на българската страна.

Инициативата е основана на стратегическото партньорство между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за развитие и пренос на зелена енергия.

Проектът за подводен кабел за пренос на енергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан, през Грузия и Черно море, а след това и за пренос на тази енергия до Унгария и останалата част от Европа, е елемент от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан.

МС посочва, че се отчитат интересите на четирите държави за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс.

Проектът "Зелен енергиен коридор" е в пълно съответствие с поставените цели на Зелената сделка и гарантира сигурност и устойчивост на електроенергийните системи на всички участници. Според правителството България може да има важна роля в проекта чрез развитата си електропреносна система, междусистемните връзки със съседни държави, развития пазар на електроенергия, възможността за инвестиции във ВЕИ и нарастващото търсене на зелена енергия.