Понеделник, 01 Юли 2024
           
Бизнес

Платформата за управление на хотели Quendoo привлече финансиране от Фонда за капиталови инвестиции на ББР

   
Платформата за управление на хотели Quendoo привлече финансиране от Фонда за капиталови инвестиции на ББР
  ББР

Компанията за управление на хотели и ваканционни имоти Quendoo стана част от портфолиото на Фонда за капиталови инвестиции. Това е десетата сделка за фонда от Групата на Българската банка за развитие, който до момента е инвестирал капитал за растежа на малките и средни компании у нас в размер на над 30 млн. лв. 

Quendoo стъпва на българския пазар през февруари 2022 г., предлагайки комплексно облачно решение за увеличаване на онлайн присъствието и приходите от продажби на хотелите. Платформата интегрира основни дигитални инструменти за оптимизиране на дейността на хотели и ваканционни имоти, вкл. система за резервации, инструмент за управление на маркетинговите канали, уебсайт генератор, системи за картови разплащания и др.

Системата за резервации на Quendoo се ползва от над 300 места за настаняване до този момент, сред които някои от най-емблематичните хотелски брандове в България. Технологията на Quendoo дава възможност на местата за настаняване да увеличат значително директните си резервации и да оптимизират разходите си за такси и комисиони към други платформи и туроператори. Quendoo осъществява и синхронизиране на цени и наличности на местата за настаняване с основни on-line платформи за резервации като Booking.com, Airbnb, Google Hotels, водещи туроператори и др., което създава възможност за много по-ефективни дистрибуция и продажби.

В резултат компанията се радва на бърз растеж с месечни трансакции, стигнали от 0 до 7 милиона евро в рамките на 18 месеца. 

С помощта на Фонда за капиталови инвестиции компанията планира да разработи нови инструменти, функционалности и продукти, и да стартира продажби на нови пазари. 

Фондът за капиталови инвестиции помага на българските компании да растат и разгърнат потенциала си чрез инвестиции в дялов капитал до 5 млн. лева. Портфейлът на ФКИ включва технологичните компании Евротръст, Барин Спортс, ЮПАСС и IPS, смарт велосипедите Econic One, както и производителите на детски обувки Колев и Колев, на шумоизолационни решения – Decibel, и на аксесоари за парапланеризъм – Fly the Earth. 

Фондът е реализирал и първия си успешен изход – от инвестицията в мебелната компания М2 ПРОМ, която през 2022 г. бе придобита от френския гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера Груп“.