Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

Една от най-големите корабостроителници в Черноморския регион обяви несъстоятелност

   
Една от най-големите корабостроителници в Черноморския регион обяви несъстоятелност

Дружеството, управляващо една от най-големите корабостроителници в Черноморския регион - тази в румънския град Мангалия, бе обявено в несъстоятелност по собствено искане. Damen Shipyards Mangalia, мажоритарен дял в която притежава румънската държава, е управлявана от холандската група Damen по силата на договор, подписан през 2018 година.

Damen Holding инициира процедурата още в края на май. Това изглежда като логична следваща стъпка, след като около 70% от 1500-те служители на компанията и без това са без работа поради липсата на договори. Доскоро за непрекъснатата ангажираност се грижеше именно западният акционер.

Разривът започна преди година, когато през август Damen Group пожела прекратяване на договора и обезщетение в размер на 500 млн. евро в рамките на международна съдебна процедура, информира Profit.ro.

Причината според дружеството е на практика прекратеният договор за управление "по вина на румънска страна". Това се случи в резултат на новоприетото законодателство, което отмени специалните условия, с които се ползваше дружеството от своето създаване. Според тях подобен тип дружества не попадаха под законодателството за корпоративно управление на държавни компании.

През 2018 г. Damen придоби мажоритарния дял (51%) в Damen Shipyards Mangalia от корейската Daewoo, при условие че ще прехвърли 2% дял на румънската държава (представлявана от държавната компания Santierul Naval 2 Mai) в замяна на правата за управление.