Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Каква е годишната печалба на БФБ

   
Каква е годишната печалба на БФБ
  BGNES

Близо 2 милиона лева след облагане с данъци е реализираната печалба на Българската фондова борса през 2023-а година, съобщават от борсата на своя сайт. Общо събрание на акционерите е взело решение за разпределяне на печалбата.

Акционерите на БФБ са приели решение да се увеличи капиталът на борсата със собствени средства на дружеството. Капиталът сега е 6 582 860 лв. и се увеличава със същата сума и ще достигне до 13 165 720 лв.

Право да участват в разпределението на новите акции, с които се увеличава капиталът, имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на Общото събрание за увеличаване на капитала.

Нови върхове

Тази година индексът на сините чипове SOFIX достига нови многогодишни върхове. Както Money.bg писа наскоро, по последни данни индикаторът е при ниво от близо 838 пункта, като от началото на годината се е повишил с 9.5%, а за последната една година - с 34.8%.

Интересен е фактът, че повишението на индекса за последните 12 месеца, го поставя непосредствено пред индекса на технологичните компании Nasdaq - добавил 32.8% за този период.

В същото време, повишението на SOFIX е достатъчно, за да го направи 10-ят най-повишаващ се индекс в световен мащаб, като точно пред него са индексите на Перу и Полша с повишения съответно от 35.1% и 36.1%.

За сравнение, най-повишилият се борсов индекс в света е този на Аржентина - с 353%, следван от ръста на турският борсов индекс - със 127%. Там обаче, повишенията са предопределени от съвсем други фактори - като висока инфлация.

money.bg