Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Едни от най-големите соларни компании в САЩ започнаха да фалират

   
Едни от най-големите соларни компании в САЩ започнаха да фалират

Една от най-големите компании за инсталиране и управление на слънчеви панели на жилищни сгради в САЩ внезапно спря работа и подаде молба за банкрут - последния удар върху закъсалата индустрия.

Titan Solar е инсталирала хиляди системи в САЩ. Наскоро компанията , информира служителите си на 13 юни прекратява дейност, защото не е осигурила купувач за компанията, според имейл, цитиран от TIME. Според Titan, той е помогнал на над 100 000 домакинства да преминат към слънчева енергия.

Това обаче не е не е единственият голям играч в сектора, който затваря дейността си напоследък, а само една от 16-те големи соларни компании, които са обявили фалит през 2023 г. и 2024 г., според Solar Insure. Това големи бизнеси като Pink Energy и Vision Solar, които са изправени пред регулаторни действия и оплаквания от клиенти. Потребителите остават със слънчеви панели в домовете си. Някои работят с кредитори, за да намерят друга компания, която да поеме поддръжката на тези панели, докато други просто се опитват да се измъкнат от заемите.

Секторът е изправен пред значителни сътресения. Поредният пример е Sunlight Financial, която осигури финансиране за жилищна слънчева енергия и подаде молба за банкрут миналия октомври.

Още една от най-големите компании в сектора SunRun в страната, отбеляза спад на цената на акциите си с 87% от пика си през 2020 г., а цената на акциите на Sunnova падна с 88%.

Има редица причини секторът да буксува, като това са по-високи лихвени проценти, по-малко възможности за компенсиране на сметката за енергия в някои щати и като цяло високи разходи за инсталиране на слънчеви панели.

Провалът на Titan също е показател за голям недостатък в един модел слънчева енергия в САЩ, който е пълен с оплаквания от потребителите и регулаторни действия.

Titan работеше по така наречения "дилърски модел", като не извършваше никакви продажби сам, а вместо това ги възлагаше на "дилъри", които изпращаха екипи. Според Уалид Халти, основател на Monalee, компания за слънчеви инсталации, базирана на изкуствен интелект - "Техният модел беше да растат всяка цена - не ги интересуваше как ще реализират продажбите".

За Titan дилърската програма се оказа "нож с две остриета", според Ара Агопян, основател и главен изпълнителен директор на Solar Insure. "Основната мотивация на дилърите беше да увеличат максимално своите комисионни, което понякога води до агресивни тактики за продажби и препродажба на системи, без адекватно отчитане на специфичните нужди на клиентите", пише той в публикация на уебсайта си.