Петък, 05 Юли 2024
           
Бизнес

Френската Carrefour, която отново има франчайз обекти у нас, я грози глоба от €200 милиона

   
Френската Carrefour, която отново има франчайз обекти у нас, я грози глоба от €200 милиона

На френската верига магазини за търговия "на дребно" Carrefour - която има обекти дадени на франчайз и у нас - може да бъде наложена глоба в размер на 200 млн. евро.

Такава препоръка е направило френското Министерство на финансите, заради нарушения на компанията при изготвянето на договори за франчайз, съобщи френското издание La Lettre. При тази новина, акциите на Carrefour поевтиняха вчера с 6,4%, като преди това спадът достигна 10%.

Министерството на финансите смята, че условията на договорите на Carrefour с операторите на около 5200 супермаркета, работещи на франчайз, са били изготвени "при значителен дисбаланс" в полза на компанията. Властите настояват за незабавна промяна на 10 клаузи от договорите и изискват на Carrefour да бъде наложена глоба от 50 000 евро за всеки ден бездействие.

Жалбата на Министерството на финансите е изпратена до арбитражния съд във френския град Рен.

А преди да стане известно посоченото ръководителят на Carrefour Александър Бомпар заяви, че компанията възнамерява да получи тази година половината от приходите си във Франция от магазини, работещи на франчайз.