Сряда, 26 Юни 2024
           
Коментари

Деян Кюранов: Чакат ни да издигнем лозунга "Долу демокрацията, да живее диктатурата!"

   
Деян Кюранов: Чакат ни да издигнем лозунга \

  • Изборите още веднъж показаха, че в България демократичният инструмент "избори" работи.
  • Нищо ново, просто на тези избори направихме по-лош избор от възможния, пише ни се да живеем по-лошо.
  • Истинският проблем на един български кандидат-фюрер ще бъдат потенциалните му съюзници ГЕРБ и ДПС.
  • У нас има едно просто послание и то е на "Възраждане": "По-добре България в Руската федерация, отколкото България в съюз с Америка!"


Деян Кюранов - доктор по философия и практически политолог, както сам се определя, отговори на въроси на "Дневник" за резултатите от парламентарните избори.

 

Изборите предизвикаха силни емоции сред политическите коментатори. Оценките за тях варират от катастрофа, водеща към безнадеждност, до прогнози за необходимост за революция, тъй като еволюция вече е невъзможна. Вие как виждате нещата?

 

- Манипулациите не са емоции - но са използвачи на емоциите. Да наречем споменатите "катастрофа и безнадеждност" - Манипулация 1; "необходима революция поради невъзможна еволюция" - Манипулация 2. Интересното е, че ги чуваме от различни политически уста, включително от хора, които не съзнават, че искреното им мнение обективно работи за манипулаторите. При това първата манипулация подготвя почвата за втората.

"Всичко е катастрофа, аз съм в безнадеждност!" - "Не така другарю, надежда има - революция!" Това диалогче е съставено от обобщения без покритие, нищо че идват от социолози, политолози, народопсихиатри и тути кванти. Но в момента манипулаторите разчитат, че ние няма да търсим покритие в реалността - а роля на "покритие" ще изиграят нашите собствени емоции.

 

Ако сега се кротнем и разсъдим спокойно, ще ни стане ясно най-важното: изборите още веднъж показаха, че в България демократичният инструмент "избори" работи. Работи колкото може - такъв си го направихме. Да, този инструмент е некачествен и продуктът му е некачествен (това го знаем); българската демокрация е некачествена демокрация (и това го знаем). Нищо ново, просто на тези избори направихме по-лош избор от възможния, пише ни се да живеем по-лошо.

Обаче една разюздана емоция, пришпорена от манипулацията, може да направи от това положение логическия скок: "Щом е така - долу демокрацията, да живее диктатурата!"


Защото тези манипулатори това пропагандират. Те използват силата на нашата емоция против нас, както в джудото използваш силата на противника против него. Но те засега не издигат този лозунг открито, чакат ние сами да го издигнем. И тогава са ни направили, каквито им трябваме.

 

Почти 70% от избирателите не гласуваха. Какви мислите, че бяха причините?

 

- Сериозният отговор изисква сериозно изследване - социологическо и антропологическо. Иначе ще мислим в клишета - подхвърлени готови от медиите или собствена изработка. И ще си караме с манипулации или автоманипулации.

 

Не вярвайте на онези "експерти", които уверяват, че "то било ясно" - ако беше ясно, щяха да го кажат преди изборите! Или че негласуващите били потенциала на бъдещия диктатор. (Манипулаторите тук си противоречат: хората не гласуват, защото не вярвали на никого. Откъде накъде ще повярват на Радев например?)

Диктаторът трябва да излъчва прости послания. У нас има едно просто послание и то е на "Възраждане": "По-добре България в Руската федерация, отколкото България в съюз с Америка!"


Никой кандидат-диктатор у нас не може да формулира друго просто послание от този тип, все ще бъдат "хем-хем", както вика Бай Ганьо.

Социолог прогнозира в изборната нощ, че хората чакат следващия голям играч, който да предложи промяна, и посочи като такъв президента. Колко вероятно изглежда това?

 

- "Хората чакат" или "Народът иска Хитлер", или "Русия иска Путин" не са прогнози, а манипулативни лозунги.

Не "хората" - президентът чака президента да се превърне в диктатор. Само дето хич не чака, а вече работи свръхактивно, за да се реализират тия "очаквания".


Задкулисната му работа не виждаме. Косвено свидетелство за нея са споменатите манипулации, които "подготвят почвата" да го приемем като "хрисим и успокоителен" диктатор.

 

Според друг наблюдател потенциалът за следващите избори се крие в малките партии. Могат ли да пораснат още партии като "Величие", които завладяват голяма аудитория с путинистка реторика?

 

- Надали. Набеденото "Величие", нали е готово на всичко, може да бъде пробвано като криптодиктаторска партия, но истинският проблем на един български кандидат-фюрер ще бъдат потенциалните му съюзници ГЕРБ и ДПС. Но откъде накъде да му дадат електоратите си? Нали като вземе цялата власт, ще прави не каквото им е обещал, а ще ги прави каквото си иска?

 

По темата за корупцията преди две години казахте, че когато има война - а вече става дума за войни - корупцията остава на втори план. Така и стана, но корупцията задуши опитите за реформи. Неизбежна жертва ли беше това? Има ли изобщо надежда с тези корупционни нагласи на обществото ни?

 

- Не корупцията задуши реформите и активната проукраинска политика на България - корупционерите избутаха реформистите от властта. Съвсем не е едно и също.

 

Корупционерите направиха така не защото са корупционери - а защото са антидемократи: искат цялата власт за себе и не искат да я делят с никого (бяхме го разбрали, нали наричахме Борисовата "демокрация" - "фасадна демокрация".

Корупционерите по принуда (по много принуди, няма да ги изброявам) се коалираха с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) - и ги събориха при първа възможност.


С ентусиазираната подкрепа на "полезните идиоти" (полезни за корупционерите) сред гласувалите за ПП-ДБ, които от първия ден на коалицията казаха, че "от споделяна с корупционери власт не може да дойде нищо свястно", поради което не искаха да видят нито едно свястно нещо, постигнато от правителството на Денков, за да обвинят накрая ПП-ДБ че били "излъгали мечтите им" и в деня на изборите наизлязоха сред природата.

 

Какво правителство се очертава и очертава ли се изобщо?

 

- Аз правя гражданска политология, защото не търся "информация от кухнята", а нарочно следя събитията само отвън, чрез медиите, достъпни за всички граждани. За разлика от всезнайковците експерти, ние, гражданите, знаем (независимо дали рационално или интуитивно), че на този етап да се правят такива конкретни прогнози е чиста спекулация - или мръсна манипулация.

 

Очевидно е, че войната срещу независима Украйна пряко влияе на нагласите у нас, и то по най-отчайващия начин - засилват се настроенията, че по-силният завоевател има право да завладее - да пороби, ако ползваме любимата лексика на популистите - съседа си. Как стигнахме до това блато?

 

- Чрез манипулативната плашилка "въвличане във войната" - мантрата на мижитурките.

 

Уплашената мижитурка още преди сигнала "тревога" бяга презглава в скривалището (стига с тоя русизъм "убежище"!) и бърза за затръшне вратата след себе си, да не й духа.

Така е разбрала тя саможертвените думи на Левски "Сам съм, други няма". За истински анализ тук няма място; споделям само истинското си омерзение към този многоглав типаж.