Събота, 29 Юни 2024
           
Коментари

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

   
Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

"ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев", каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов.

"Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те предложат хомогенен партиен кабинет с техните 68 гласа, шансът е нулев. Т.е. протоколно ще предложат кабинет, за да поддържат политическия дух на своите избиратели, но няма как да се получи", коментира той.

Според него при втория мандат - на ДПС, има "политически увъртания и е ясно, че ДПС и ГЕРБ заедно все още не са намерили подкрепа". 

По думите на проф. Тодор Галунов се наблюдават големи очаквания от третия мандат: 

"Експертен кабинет изглежда като частично спасителен, възможен вариант, не толкова лош, дори по-скоро добър. Но аз не виждам как ще се съберат гласове за такъв експертен кабинет. Как ще се договорят? Същото е и с програмен кабинет - как ще се намери мотив, каква ще е програмата - опциите пак опират до преговори и до държавническо мислене". 

Политологът допусна при нови предсрочни избори в парламента може да се появи нов играч, "за който ние не се сещаме и не предполагаме, че може да се появи, тъй като голяма част от хората вече искат радикални решения, които в основата си са антисистемни".

"Не се знае дали новите избори няма да донесат повече негативи за партиите, ако те откажат да направят кабинет. ... Ако всичко върви по начина, по който върви сега, твърде възможно е през септември или октомври да отидем на нови избори. Това е пълна ерозия на политическата система и пълен удар върху парламентарното представителство, защото политиците не уважават желанието на своите граждани".