Събота, 06 Юли 2024
           
Бизнес

Защо черешите в магазините у нас са толкова скъпи, колко ще струват прасковите и какви са разходите на овощарите

   
Защо черешите в магазините у нас са толкова скъпи, колко ще струват прасковите и какви са разходите на овощарите
  BGNES

Сезонът на ранните плодове започна, обаче техните цени продължават да са (твърде) високи за повечето хора. Става въпрос за черешите за консумация, които въпреки че вече са на пазара от 2-3 седмици, продължават да поддържат високи цени. И то при положение, че те са бързо развалящ се плод. Има и данни, че е възможно да останат необрани черешови насаждения. За да разберем защо нещата стоят по този начин, че обърнахме за коментар към Живка Гроздева, член на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България.

"Въпросът е, че няма достатъчно работници за беритба на плодовете, а узрелите череши би трябвало да се берат в рамките на 2-3 дни", сподели тревогата на производителите на череши Гроздева. По думите й, стига се дотам, че в някои периоди има буквално "наддаване" от производителите при заплащането на "оскъдните" на брой берачи. По този начин, заплащането за беритба на 1 кг череши е в рамките на 0,80 лв.-1,1 лв. (вкл. превоз до насажденията), т.е. средно 1 лв. за кг.

Недостигът на хора за работа в селското стопанство не е само за работници, но и за квалифицирани кадри - агрономи, инженери и т.н., подчерта ръководителят на браншовата организация. Тя, както и други представители на бранша смятат, че (отдавна) е време държавата да се намеси, за да се повиши интереса към университетските специалности свързани със селското стопанство, както и към работа в този сектор.

Живка Гроздева, която е и производител на плодове, коментира пред Money.bgче черешите за преработка (основно за направа на компоти, конфитюри и др.) се изкупуват "на едро" средно за 1,40-1,45 лв. за кг (без ДДС).

Снимка 311013

Източник: iStock

"Като цяло обаче у нас пазарът на плодове и в частност на череши е свит, който процес започна от ковид пандемията у нас", посочи Гроздева. Тя даде пример, че преди търговци "на едро" са купували за наши Черноморски курорти за лятото по около 5 тона на ден плодове, докато сега количеството е около 2-2,5 тона.

Освен това, у нас черешите за консумация се произвеждат по-малко, тъй като за да станат по-едри, производителите трябва да произведат до половина по-малко плод, а реализацията на пазара не е сигурна. Гроздева нарече "феномен" ситуацията на пазара на повечето плодове за консумация у нас, тъй като търговците "на едро" и "на дребно" поддържат доста високи цените спрямо покупателната способност на населението.

Експертът даде пример, че сега средната изкупна цена от производител на черешите за консумация от високо качество е 2,50 лв.-3,50 лв. за кг, търговци "на едро" в София ги продават около 5,50 лв. за кг, така че в магазините стигат до 8 лв. за кг.

Гроздева подчерта, че "по веригата", най-голям "принос" за оскъпяването на плодовете имат именно търговците - от което губещи са крайните клиенти, но и производителите.

Във връзка с появата на пазара на първите български праскови за тази година, представителят на овощарския бранш посочи, че не очаква голяма разлика в цените спрямо миналата година. По думите й, реколтата от праскови вероятно ще бъде добра като количество, но качеството общо взето няма да е особено високо, поради недостатъчната влага в почвата. Очакванията са, в активния сезон цените на прасковите в магазините да са около 1,80 лв. - 2,50 лв., в зависимост от големината. Конкуренция на българските праскови ще бъде вносът от Гърция.

На въпрос на Money.bg относно разходите за производството на плодове, членът на ръководството на Асоциацията на овощарите в България отбеляза, че за последните 4 години (от 2020 г. насам), те са нараснали средно с около 50%, като най-голямо е било повишението през 2022 година - а оттогава досега има повишение с още 10-15%. Най-големите "пера" при отглеждането на овощните дървета са за труд, както и за препарати за растителна защита. По-конкретно, за последните 4-5 години, заплащането на труда в сферата на овощарството се е удвоило - и въпреки това, не достига "работна ръка".