Събота, 28 Сеп 2024
           
Бизнес

ЕК разследва сделката на e& за контрола върху собственика на Yettel

   


Европейската комисия обяви в понеделник, че започва започна задълбочено разследване на сделката по придобиването на контрол върху чешката "Пи Пи Еф Телеком груп" (PPF Telecom group), притежаваща оператора "Йеттел България" (Yettel) от страна на "Емирейтс Телекомуникейшънс груп къмпани" (e&) от Обединените арабски емирства (ОАЕ), пише Mediapool.

Брюксел ще проучи дали за осъществяване на придобиването са използвани в нарушение чуждестранни субсидии, което е против европейските регламенти и може да изкриви вътрешния пазар на Европейския съюз.

e& е контролиран от държавата телекомуникационен оператор, а PPF Telecom е европейски телекомуникационен оператор и дъщерно дружество на PPF Group.

Опасенията на Еврокомисията

Предварителното разследване показва, че има достатъчно индикации, че e& е получило чуждестранни субсидии под формата на неограничена гаранция от ОАЕ и заем от контролирани от ОАЕ банки, които пряко улесняват транзакцията. Според Брюксел подобна помощ улеснява e& за придобиването и дава конкурентно предимство на PPF като подобрява капацитета му да финансира своите дейности в ЕС при преференциални условия.

Сега ЕК се провери дали финансовата подкрепа е позволила на e& да възпира или да изпревари други страни, заинтересовани от придобиването на чешката телекомуникационна група или директно е позволила на кандидат-купувача да е първи в класацията на офертите.

Комисията беше уведомена за сделката на 26 април 2024 г. Сега обявеното разследване ще продължи 90 дни и до 15 октомври трябва да бъде взето решението дали тя да бъде одобрена.

Откриването на задълбочено разследване не предрешава резултата от разследването, заявяват от Европейската комисия в съобщението за започналото производство.

В България Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката, която е за 2.15 млрд. евро. Тя включва придобиване от арабската компания 50 процента плюс една акция от регистрираното в Нидерландия дружество "Пи Пи Еф Телеком Груп" Б.В. (PPF Telecom Group B.V.), което е част от PPF Group на съпругата и децата на покойния чешки милиардер Петер Келнер.

Българският мобилен оператор "Йеттел", както и дружеството "Цетин България", което управлява мобилната мрежа на дружеството у нас, са част от сделката, включваща и "Йеттел Унгария", "Йеттел Сърбия", "O2 Словакия Нетуъркс" с.р.о., "O2 Словакия" с.р.о., "O2 Бизнес Сървисиз" а.с., "Теско Мобайл Словакия" с.р.о., "O2 Словакия Телеком", "Цетин Унгария" и "Цетин Сърбия".

Сделката вече е е одобрена и органите по конкуренция на Словакия и Унгария съответно през ноември и декември 2023 г. Още не са се произнесли сръбските власти, но сделката може да се препъне в Европейската комисия.

Преди месеца агенция Блумбърг съобщи, че компанията e&, позната преди това като "Етисалат" (Etisalat), обмисля покупката на собственика на друг български телеком – "Виваком". Интересът е към собственика на българската компания – "Юнайтед Груп" (United Group), която у нас притежава също така сателитният оператор "Булсатком" (Bulsatcom), "Нова Броудкастинг груп", излъчваща "Нова тв" и още редица телевизионни канали, радиостанции, вестник и онлайн медии.

Подобна сделка се оценява на 8 млрд. евро, но според източниците на самата Блумбърг разискванията за придобиватето на United Group от арабския телеком са в начален етап.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати