Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Марияна Николова, бизнесът и актьори популяризират България в Турция

   
Марияна Николова, бизнесът и актьори популяризират България в Турция

Бившият вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова, български фирми, дипломати и актьори са в Турция на събитие на Българско-турската търговско-индустриална камара в Истанбул. Това съобщиха от организацията. Проектът е социално - общественото кино в подкрепа на способните младежи и техните мечти.

Там са актьорите Явор Бахаров, Ивайло Захариев, Ники Станоев, както и Валерия и Евгени от Ергена и др.

"България и Турция са в отлични взаимоотношения, като си партнираме в икономиката, търговията, туризма и културата", заяви Марияна Николова при откриването на събитието. Според нея българските актьори популяризират България с таланта си.

Благодарение на този проект, реализиран с подкрепата на Българско-турската търговско-индустриална камара, през последните месеци, се проведоха три поредни филмови форума в столицата на България, София. Целта е проектът да бъде разпространен и в други страни на Балканите. Това ще предостави възможности на млади хора и деца, чиито таланти все още не са открити, да станат следващите успешни актьори, режисьори и доайени в киното на бъдещето.

Филмовите проекти на тема „обща култура“ са планирани за заснемане основно в Турция и България, както и в други балкански страни. Те ще бъдат създадени съвместно от турски и български сценаристи и ще бъдат насочени към младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от бедни семейства. Проектът ще включва известни режисьори, актьори и утвърдени творци от света на киното.

Проектът е награден в категорията Социално-обществено кино на церемонията за наградите „Добавяне на стойност към живота“. Това събитие, което се организира всяка година от Prestige International Relation Development Platform се състоя вчера. Церемонията ще се проведе на фона на вълшебната атмосфера на Света София и Синята Джамия в Хотел Армада, Султан Ахмет.