Събота, 06 Юли 2024
           
Бизнес

Бивш шеф на фонд "Земеделие" поема "Ел Би Булгарикум"

   
Бивш шеф на фонд \

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Живко Живков поема държавната млечна компания “Ел Би Булгарикум”, съобщиха във вторник от Министерство на икономиката. Той заемаше ръководни длъжности във фонд "Земеделие", през който на годишна база се разплащат около 3 млрд. лв. на година от ЕС, основно в правителства на Бойко Борисов.

Смени след протести

Преди броени дни служебният министър на икономиката Петко Николов поиска от принципала на дружеството Държавната консолидационна компания (ДКК) спешна смяна на ръководство. Причините за исканите оставки бяха среща на министъра със синдикатите и протестиращи служители от “Ел Би Булгарикум”, по време на която бяха откроени редица натрупани проблеми.

Работниците настояваха за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд, както и сигнали за голямо количество натрупана готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара.

Самият Живков пое преди броени месеци Асоциацията на земеделските производители в България. Преди това има дълга кариера във земеделски структури, като стана директор на фонд "Земеделие" по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков през февруари 2017 г. Това стана след като животновъди протестираха срещу тогавашния шеф на фонда Румен Порожанов. В деня на отстраняването на Живков от фонд “Земеделие” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който тогава бе премиер каза - "Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд "Земеделие". Бойко Борисов каза това във Варна, където шпореше вълните с катер на военноморските сили.

Като причина за промените Борисов посочи акцията на прокуратурата в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях. Самият Живков тогава обясни, че е подал молба за освобождаване, а като мотиви е посочил, че "иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ".

Живко Живков е дългогодишен служител на аграрното ведомство. Кариерата му започва като експерт в областната дирекция на Министерството на земеделието и храните във Велико Търново през 2003 г., където работи до 2005 г. След това четири години е юрист, за да се завърне през 2009 г. като директор на областната дирекция на ДФЗ във Велико Търново. През август 2014 г. е назначен за заместник-изпълнителен директор на ДФЗ с ресор "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии", а от февруари 2017 г. става и шеф на ДФЗ.

Сменен е и борда на "Ел Би Булгарикум"

Направени са и смени в борда на млечната фирма. Там влизат и Надя Стефанова и Спасин Крайчев.

Надя Стефанова е завършила счетоводство и финанси в Югозападния университет "Неофит Рилски". Тя е и магистър по общински финанси и икономика на публичния сектор и по мениджмънт и маркетинг на международния бизнес в същия университет. От 2021 г. до момента г-жа Стефанова е финансов контрольор в Национална електрическа компания. Работила е и като експерт в Комисията за финансов надзор и в Национална компания индустриални зони. Била е и експерт по осигуряването в Национален осигурителен институт – Кюстендил.

Спасин Крайчев е инженер технолог, магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Има богат опит в търговията с мляко. Над 10 години е бил изпълнителен директор на компании, чиято дейност е свързана с изкупуване, производство и продажба на мляко и млечни продукти. През годините е работил като технолог, заемал е и различни длъжности в промишлени предприятия.