Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Samsung България дава старт на третото издание на конкурса Solve for Tomorrow

   
Samsung България дава старт на третото издание на конкурса Solve for Tomorrow
  Samsung

Samsung България днес даде начало на новото издание на конкурса Solve for Tomorrow, който се провежда в България за трета поредна година. Инициативата е насочена към подобряване уменията на учениците в STEM/STEAM областите (наука, технологии, инженерство, математика и изкуство), като с помощта на дизайн мислене им помага да разработват иновативни и практични решения на реални проблеми.

Желаещите да се включат в надпреварата могат да се запознаят с всички условия на конкурса в неговия регламент и да следят актуалните новини на сайта на проекта: www.solvefortomorrow.bg

Тази година конкурсът включва четири категории: "Устойчивост", "Справедливост и социално включване", "Образование" и новата категория "Дигитално управление на финансите", която има за цел повишаване на финансовата грамотност сред младежите, вдъхновена от Банка ДСК. Участие могат да вземат отбори на ученици от 2. - 12. клас, разпределени в три възрастови групи.

Учениците от 9. - 12. клас се регистрират за участие с резюме, описание на идеята и видео, представящо техния базов прототип. Избраните 9 полуфиналисти работят с ментори върху създаването на работещ прототип и цялостната подготовка за финала в София. Победителят се избира от жури, а отборът, събрал най-много гласове в онлайн гласуването, получава наградата на публиката.

Учениците от 2. - 4. клас и 5. - 8. клас участват изцяло онлайн. Те подават заявления с резюме на идеята и видео, което я представя. Квалифицираното жури определя полуфиналистите, а победителите във всяка възрастова група се избират чрез онлайн гласуване.

Етапи и срокове за участие в конкурса:

Първи етап (31 май - 28 ноември 2024 г.)

  • Регистрация на отборите от 9. - 12. клас до 23:59 ч. на 24 ноември 2024 г.
  • Обявяване на полуфиналистите от 9. - 12. клас до 28 ноември 2024 г.

Втори етап (29 ноември 2024 г. - 28 февруари 2025 г.)

  • Менторска програма за полуфиналистите от 9. - 12. клас
  • Регистрация на отборите от 2. - 8. клас до 23:59 ч. на 23 февруари 2025 г.
  • Обявяване на полуфиналистите от 2. - 8. клас до 28 февруари 2025 г.

Трети етап (1 - 28 март 2025 г.)

  • Публикуване на видеата на всички полуфиналисти до 9 март 2025 г.
  • Онлайн гласуване за всички полуфиналисти от 10 до 28 март 2025 г.

Четвърти етап (29 март 2025 г. ФИНАЛ в София)

  • Демонстрация на прототипи и презентации на полуфиналистите от 9. - 12. клас
  • Представяне на видеата на полуфиналистите от 2. - 8. клас
  • Награждаване на победителите.

Solve for Tomorrow е международна програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung. От старта си през 2010 г. до днес е достигнала до 2,3 милиона ученици от 65 държави.

А тази година Банка ДСК с радост се включва в третото издание на конкурса Solve for tomorrow на Samsung България като поема водеща роля в категорията "Дигитално управление на финансите". С тази категория банката иска да насърчи творческото мислене и да подкрепи развитието на новаторски решения, които ще подобрят финансовата грамотност и управлението на личните финанси чрез дигитални инструменти. Мисия на банката е да вдъхнови следващото поколение лидери и предприемачи да създадат устойчиво и проспериращо бъдеще, използвайки силата на технологиите. Банката вярва, че развитието на младежите е обвързано с техните познания и с уменията им за разумно планиране на личните финанси. Затова и основната цел на категорията е да стимулира и мотивира стремежа към знания във финансовия сектор сред учениците.

Инициативата на Samsung се провежда в България от 2022 г. в партньорство с фондация "Образование 5.0" и "Инфино" АД. В рамките й също се организират безплатни обучения по дизайн мислене за ученици и учители, които носят по един квалификационен кредит на педагогическите специалисти. Обученията се осъществяват по заявка от училища и по график, публикуван на уебсайта на обучаващата организация "Образование 5.0" - https://edu5.0.bg.