Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

INSAIT привлича учени на световно ниво в областта на алгоритмите

   
INSAIT привлича учени на световно ниво в областта на алгоритмите
  BGNES

INSAIT и привличането на чуждестранни учени на световно ниво, свързани с алгоритмите (състезателна математика), може да доведе до ново развитие на математиката и информатиката във висшето образование. Toва заяви служебният министър на образованието проф. Галин Цоков на откриването на ново изследователско направление в INSAIT със стратегическо значение за България.

Той обясни, че когато има хоризонт, когато има мечта за развитие и когато има доза лудост за развитие, нещата се случва и то се случва по-добър начин за INSAIT. Проф. Цоков е радостен, че водещи специалисти, свързани с алгоритмите идват да работят в България.

Проф. Мартин Вечев, предприемач и основател на Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), обясни, че в сферата на алгоритмите ще има ново научно и изследователско направление. Това е сферата, от която идват създателите на Google, поясни проф. Вечев. С такива хора в INSAIT се обезсмисля ходенето на Запад, в който и да било университет, категоричен бе той.

Ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Георги Вълчев добави, че за кратко време институтът INSAIT е със световна видимост и привлича световни имена в математиката и информатиката. Голяма наука в съвременния свят се прави с международни екипи, водещи специалисти и показваме, че сме част от световното и европейско научно пространство, подчерта проф. Вълчев. Той е радостен, че политиките, свързани с науката се насърчават и че ще се създадат нови стандарти и политики в сферата на висшето образование.

news.bg