Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Amazon.de пусна безплатна доставка до България

   
Amazon.de пусна безплатна доставка до България

Германският клон на онлайн гиганта Amazon вече доставя безплатно до България при поръчки над 49 евро. Така страната ни се нарежда в компанията на Румъния, Хърватска, Унгария и Дания, за които важат същите ценови условия при обикновените поръчки.

Както и досега, подаръчни ваучери и покупката на дигитални файлове (игри, програми и електронни книги) не важат при изчисляването на крайната сума, се уточнява на сайта на глобалния търговец. Не се променя и правилото, че крайната сума варира според съответната ДДС ставка на страната-получател.

От какво е продиктувано решението?

Мотивите за тази промяна в политиката в голяма степен са продиктувани от масираната атака на китайската конкуренция. Ако доскоро AliExpress беше почти единствен властелин на европейския пазар от Изток, то в последната година търговците на бързооборотни стоки Shein и Temu настъпват здраво и вече са предпочитан избор на сериозен процент купувачи. Така Amazon започна да губи позиции сред кръга потребителите, водени от ценовия критерий.

Кои бизнеси ще пострадат?

Новите по-добри условия на amazon.de за българските потребители със сигурност ще се отразят на компаниите за транспорт и доставка на клиентски пратки, коментират запознати.

Друга категория бизнеси, които със сигурност ще усетят негативно промените в условията за безплатни доставки на най-големия онлайн играч в бранша, са дребните търговци, които пазаруват и препродават стоки от Amazon.

Снимка 667037

Източник: iStock

Предимства и недостатъци

В каква степен превозвачите ще усетят траен ефект върху обема на поръчките си и в какви срокове, предстои да видим. Във всички случаи обаче досегашните посредници ще се наложи сравнително бързо да пренастроят модела си на работа и да акцентират сериозно върху своите предимства.

Сред тях могат да бъдат посочени по-кратките срокове в доста от случаите при първоначално изпращане до фирмен адрес в Германия, както и по-старателното превозване и съхранение на покупките.

От друга страна, все по-често клиентите ще избират директната поръчка, която им гарантира по-добра проследимост и улеснен процес по рекламация и връщане на стоки, ако това се наложи.

Снимка 646262

Източник: GettyImages

Забавяне в доставките

Въпреки еуфорията сред редовните потребители, все още е трудно да се каже, че веригата на доставките работи по перфектен начин. След като новите правила влязоха в сила, сроковете за пристигането на даден продукт се спазваха за кратко. Увеличеният брой поръчки обаче доведе до известен хаос и забавяния.

Често купувачите не могат да разчитат на предвидимост - не знаят предварително през кой куриер ще получат очакваните стоки, непрекъснато се променят посочените срокове, стига се до отлагания и пренасочване на пратки.


Анкета

Ще ходите ли/ходихте ли на почивка това лято?


Резултати