Понеделник, 01 Юли 2024
           
Бизнес

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва решението на КЗК за дейността на бранша

   
Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва решението на КЗК за дейността на бранша

Асоциацията на екскурзоводите в България ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което определи, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията. Това съобщи пред TravelNews Николай Миндов, председател на организацията. В момента юристи подготвят жалбата, която ще бъде внесена във Върховния административен съд. „Не е нормално да няма регистър на професията и да се осъществява дейност без необходимите знания и положен изпит“, коментира той.

КЗК смята като ограничения на конкуренцията изискването за правоспособност за предоставяне на екскурзоводски услуги, както и забраната на екскурзоводите от чужбина, придружаващи чужденци, да изнасят беседа извън превозното средство, с което се придвижват. От комисията смятат, че изпитът за придобиване на правоспособност изисква твърде широки знания, които може да не са необходими. "Всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град и да подготви екскурзоводска беседа, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара", е мнението на регулатора.

Според Миндов ако всеки може да бъде екскурзовод, ще настъпи пълен хаос в туристическия сектор. Освен това ще се появят посредствени хора, които ще злепоставят страната и съответните забележителности. Навсякъде по света професията екскурзовод е отговорна и много важна за имиджа на съответната туристическа дестинация, обясни Николай Миндов. Той подчерта, че всички развити туристически страни регистрират екскурзоводите след положен изпит за знания за забележителностите, историята, културата и природните дадености. По този начин само те могат да практикуват дейността и никакви други външни хора не могат да я изпълняват.

Teztour
„Принизяването на професията в България ще доведе до негативен имидж и отзвук за туризма ни. Екскурзоводът е посланикът на страната ни пред чуждите туристи, защото той показва забележителностите ни и разказва историята и интересни неща за дестинацията“, каза Николай Миндов.

Според бранша правоспособните екскурзоводи са научени да подбират информацията за беседите си. Те използват трудове на учени в различните сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.). За да се подготви една добра беседа, отнема време и средства, обученията и лекториите, които се правят и в професионалните организации, подпомагат обогатяването на знанията и компетенциите на екскурзоводите.

Добрите екскурзоводи повишават изживяването при туристическото пътуване и нивото на удовлетвореност на клиентите. Те са от ключово значение за екскурзията и чрез ролята си съдействат и за това пътуването да се управлява устойчиво. Туристите разчитат на опита на екскурзовода, на неговите местни познания и способността му да предостави невероятно изживяване. Българските професионални екскурзоводи са в състояние да подобрят изживяването при туристическото пътуване, да добавят допълнителна стойност, да създадат положително въздействие върху дестинацията и минимизират отрицателното въздействие.

Според бранша, ако няма добро професионално екскурзоводско обслужване по време на туристическо пътуване в България, ще настъпят сериозни вреди за потребителите–туристи. Те няма бъдат пълноценно информирани, могат да останат погрешно информирани и дори подлъгани за факти и данни. Интерпретирането на исторически и социални данни от некомпетентни лица цялостно ще промени имиджа на страната ни и ще нанесе непоправими вреди на българския туризъм.