Неделя, 16 Юни 2024
           
Бизнес

Централи хали отварят с магазин Кауфланд след инвестиция от 50 млн. лв.

   
Централи хали отварят с магазин Кауфланд след инвестиция от 50 млн. лв.

Столичните Централни хали отварят с магазин "Кауфланд" в четвъртък, 23 май, а инвестицията на търговската верига за реставриране на обекта е 50 млн. лв. Ден преди официалното откриване журналисти успяха да видят отвътре реновираната сграда.

Посетителите ще могат да седнат на площада с места около фонтана, който е в центъра на първия етаж, изработен по оригиналния проект на създателя на сградата - арх. Наум Торбов. Запазена е част от терасата на втория етаж с места за хранене, интерактивна зона за археология и история в сутерена, игри за децата и възможност за VR разходка.

Търговската част, която на практика е "покритият пазар" под покрива на Централни хали ще предложи близо 14 хил. стоки и ще обема 1800 квадрата. Българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци са над 170. Магазинът в халите ще предложи 90 нови работни места. В него ще се намира и най-дългата свежа витрина с дължина 20 метра. Ще се предлагат над 85 вида риба и рибни продукти, а също и 140 прясно изпечени хлябове и закуски.

Благодарение на експерти от Регионален исторически музей - София на ниво "сутерен" е консервирано част от археологическото наследство на древна Сердика. До познатите  останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, която е със свободен достъп.

За най-малките има Приказна гора, Пещера на желанията, Дърво на мечтите, Магична гъба, Лудият Шапкар - дело на сценографката Деница Аргиропулос.