Сряда, 03 Юли 2024
           
Свят

Путин: Връзките между Русия и Китай са стабилизиращи за света

   
Путин: Връзките между Русия и Китай са стабилизиращи за света

„Сътрудничеството между Русия и Китай по международни въпроси е един от стабилизиращите фактори на международната арена“.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с китайския си колега Си Дзинпин, предаде АФП.

„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого. Сътрудничеството ни по международни въпроси е един от стабилизиращите фактори на международната арена“, каза Путин.

„90% от плащанията между Китай и Русия се извършват в националните им валути“. Това заяви Владимир Путин по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, съобщи „Гардиън“.

„Своевременното решение на руските и китайските власти да извършват разплащания в националните си валути засили търговията между страните“, каза Путин.

След началото на руската инвазия в Украйна, западните държави изключиха руските банки от Swift - основната световна мрежа за международни разплащания. Целта беше да бъде ударена руската търговия.

По онова време имаше опасения, че подобен ход може да навреди на статута на щатския долар като световна резервна валута и да ускори използването на алтернативни валути. Въпреки това повече от две години по-късно доларът и доларовите платежни системи продължават да имат доминираща роля.

Очаква се Путин и Си да използват това държавно посещение, за да намерят обходни пътища, които да им позволят да продължат да разширяват търговията далеч от зоркия поглед на САЩ.

„Когато става дума за икономика, най-критичният въпрос е този за плащанията“, твърди Алексей Маслов, директор на Института за далекоизточни изследвания към Руската академия на науките.

„Големите китайски банки ограничават плащанията от притеснение за американските санкции, а Русия предложи да реши въпроса чрез децентрализирана платежна система, която Западът няма да може да проследи. И двете страни ще търсят защитени от санкции механизми занапред“, каза Маслов.

Путин добави, че двете страни ще се опитат да установят по-тясно сътрудничество и в областта на „промишлеността и високите технологии, космическата и мирната ядрена енергия, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори“.
Руският президент избра Китай за първото си задгранично пътуване, след като встъпи в нов шестгодишен мандат.

Владимир Путин пристигна на официално посещение в Пекин и беше посрещнат от Си Дзинпин на тържествена церемония. Руският президент избра Китай за първото си задгранично пътуване, след като встъпи в нов шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г. Кремъл се надява да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на Съединените щати.

Хеликоптери пазят Си Дзинпин в Белград, градът е блокиран

Повече от две години след нахлуването на Русия в Украйна Китай се превърна в жизненоважен съюзник. Пекин отказва да осъди войната и продължава да търгува с подложената на тежки санкции Москва. Не е ясно обаче каква цена е готов да плати Си Дзинпин за войната на Путин.