Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

GPT-4o: ChatGPT отново повежда в AI надпреварата

   
GPT-4o: ChatGPT отново повежда в AI надпреварата

След като беше позатихнало за няколко месеца, състезанието при чатботовете се завърна с пълна сила, след като OpenAI обявиха подобрена версия на своя флагмански голям езиков модел и я внедриха даже в безплатната версия на ChatGPT - в комплект с цял куп екстри, които преди струваха пари.

От OpenAI във все по-голяма степен виждат платформата на ChatGPT като виртуален асистент, с който "говорим" и на когото "показваме" различни неща.

O-то в GPT-4o идва от omni - това е мултимодална версия на GPT-4, която позволява комуникация в реално време чрез текст, звук и изображения. Трите отделни процеса - конвертиране на потребителската реч или описването а съдържанието на картинката в текст, обработката на съдържанието и генерирането на нова реч в отговор, вече се случват едновременно.

Резултатът - когато кажете нещо на GPT-4o, отговорът ще дойде със средно 320 милисекунди забавяне, което отговаря на темпото на разговор между живи хора. За сравнение, "чистият" GPT-4 се нуждае от над 5 секудни, за да ви отговори с глас.

По време на официалното представяне на GPT-4o моделът, вграден в ChatGPT, показа способности в симултанния превод между английски и италиански, но би трябвало да се справя с всички 50 езика, поддържани от платформата. Сред тях е и българският.

Гласовата интеракция ще стане достъпна през следващите седмици, като от OpenAI все още работят по защити от злоупотреба с нея.

ChatGPT без пари отново има смисъл

Макар и все още базиран на GPT-4, новият модел показва по-високи резултати при голяма част от сравнителните тестове. Затова и е голяма новина, че ще е достъпен и за безплатните потребители.

За тях ChatGPT до момента беше в голяма степен същият като в края на 2022 г. Ако тогава платформата беше революционна, то към пролетта на 2024 г. тя определено беше станала неактуална. До момента тя все още разчиташе на GPT-3.5, а достъпът до много по-мощния GPT-4, данни от интернет, базова памет и готови "роли" за бота (напр. на фитнес инструктор) бяха екстри за плащащите абонаментна такса потребители.

Почти всичко от това Microsoft предоставя без пари в своя Copilot, а след неудачния си старт в чатбот сферата Google значително подобриха своя продукт и сега Gemini също е на много високо ниво.

Сега ситуацията се променя, след като OpenAI надградиха възможностите на безплатния ChatGPT. Освен модела GPT-4o, той ще се сдобие още със:

  • Достъп до интернет за търсене на информация;
  • Способност да анализира и визуализира данни, както и да обработва големи файлове;
  • Съвместимост с готовите GPT роли;
  • Памет, която се запазва между разговорите.

Ъпгрейдът ще дойде при всички потребители в близките дни.

Както коментират и потребители в социалните мрежи, безплатната версия в момента не оставя много аргументи в полза на платената - макар че тя ще е с 5 пъти по-голям лимит на интеракциите. Очевидно OpenAI искат на първо време да спрат "отлива" на безплатни потребители към Copilot и Gemini, но освен това не е изключено в близките седмици да чуем за нови премиум функционалности.

Или направо за GPT-5.