Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

Месокомбинатът в Силистра се възражда с нови собственици след 11 години забвение

   
Месокомбинатът в Силистра се възражда с нови собственици след 11 години забвение

След повече от десетилетие без дейност, месокомбинатът в Силистра се готви да заработи отново, става ясно от уведомление, внесено в РИОСВ в североизточния град.

Заводът е с нови собственици, като те имат амбицията да задоволят нуждата от голяма индустриална кланица и да станат водещ износител на агнешко месо.

Комплексът е построен през 1974 г., но през октомври 2012 г. БАБХ затвори тогавашното предприятие "Меком". Година след това и на фона и на ред други скандали, то окончателно прекрати дейност с големи дългове, а през 2022 г. синдик го продаде.

Новите собственици на преименуваното дружество "Месокомбинат Добруджа" АД са Руслан Райчев (през дружеството "Р-Финанс" ЕООД), Максим Иванов ("Лайтхаус Инвестмънтс" ЕООД) и Диана Карова ("Дика Акаунт" ЕООД) с равни дялове.

Има огромна липса на индустриална кланица в България и това е една от причините 60-70% от месото у нас да е внос - така пред Money.bg Руслан Райчев, който е и производствен директор на предприятието, обясни решението за неговото възраждане. "Заобиколени сме от най-големите производители на свинско месо, а освен това Добруджа като земеделски район е много добра локация", допълни той.

По думите му, въпреки годините без дейност, новият корпус на месокомбината, който е строен от холандска фирма, е в добро състояние, като същото може да се каже и за производствените линии, които са италиански. Собствениците са направили и подобрения по сградния фонд.

"Намираме обучен персонал както от местната общност, така и специалисти от други области", обясни Райчев, като допълни, че в началото ще започнат с екип от 50-60 души с кланична и транжорна дейност като приоритет.

От уведомлението става ясно, че в перспектива предприятието ще произвежда месо от свине, едри и дребни преживни животни, домашни еднокопитни животни, зайци и щрауси, а също така и месни разфасовки и заготовки, както и колбаси. Заявеният производствен капацитет е 48 тона трупно месо за 24 часа, като Райчев уточни, че той ще бъде достигнат на по-късен етап.

По думите на производствения директор още в началото продукцията ще е насочена към целия пазар у нас, като освен това ще търсят и възможности за експортна реализация.

На сайта на месокомбината е посочено и че дружеството планира да отглежда между 35 000 и 43 000 агнета годишно в собствени ферми и "има амбиции да бъде най-големият български износител на агнешко месо".

По думите на производствения директор още в началото продукцията ще е насочена към целия пазар у нас, като освен това ще търсят и възможности за експортна реализация.Очакването на Руслан Райчев е Месокомбинат "Добруджа" да заработи отново през третото тримесечие на 2024 г.