Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

Възможно ли е САЩ да изпадат в рецесия без да го осъзнават

   
Възможно ли е САЩ да изпадат в рецесия без да го осъзнават

Съединените американски щати изпадат в рецесия, като вече се забелязват признаци на спад в ключови области на икономиката. Това твърди популярният икономист Дейвид Розенберг, цитиран от Business Insider. Президентът на Rosenberg Research посочва различни предупредителни знаци, че забавянето вече е на хоризонта.

Коментарът му е в противоречие с мнението на повечето инвеститори от Уолстрийт, като оптимистичните им настроения дори нарастват, тъй като данните продължават да показват стабилна икономическа картина.

"През изминалата година обаче се наблюдаваше значителна промяна в световния икономически пейзаж, особено с намаляващата сила на американския долар, тъй като държавите по света се стремят към по-голяма икономическа диверсификация", подчертава Розенберг.

Според икономиста настоящите данни сочат, че "спадът в икономиката може да не е толкова далеч, колкото мнозина смятат".

Тази тенденция изглежда логична, след като държавите от БРИКС застават начело на движението за дедоларизация, което предизвика опасенията на икономистите, че САЩ може да се насочат към рецесия. През 2023-а година БРИКС последователно се застъпваше за установяването на "многополюсен световен ред".

Снимка 516140

Източник: iStock

Изтъкването на западното влияние и предполагаемото манипулиране на валутите подхраниха популярността на тази идея, особено сред развиващите се икономики. На този фон Розенберг наблюдава и общо забавяне на икономическата активност. Данните за БВП през първото тримесечие се оказаха под очакванията, а моделите за прогнозиране на рецесия сочат предстоящ спад.

"Предпазливостта е оправдана. Признаците на напрежение на пазара на труда, съчетани със забавяне на активността в сектора на услугите, оказват натиск за намаляване на растежа ", казва Розенберг. 

Икономическите опасения се засилват допълнително от геополитическото напрежение. Освен дейностите на БРИКС, конфликтите вече доведоха до засилване на глобалните вълнения. Освен това, привлекателността на златото и дигиталните валути предоставя алтернативни пътища на щатския долар да загуби своята доминираща позиция.