Неделя, 19 Май 2024
           
Бизнес

EOS в България предлага мостово финансиране за бърза и ефективна подкрепа на бизнеса

   
EOS в България предлага мостово финансиране за бърза и ефективна подкрепа на бизнеса

21 години на пазара, постоянен ръст и лидерска позиция в сферата на изкупуване на вземания - EOS в България управлява портфейл от вземания за над 4 млрд. лв. Компанията се ангажира с редица общественополезни каузи, разработва свои иновативни технологични решения, интегрира нови услуги и инвестира в ангажиран и амбициозен екип, пише ДНЕВНИК.


За установяването на колекторския бизнес като гарант за финансовата стабилност на страната през последните години бяха положени много усилия - създаването на Асоциация за управление на вземания, приемането на Етичен кодекс, гарантиращ следване на най-високи стандарти на работа и прилагането на добри практики от всички нейни членове, активна позиция за регулации и законодателство; с постоянство и ясна визия е извървян дълъг и ползотворен път. "И в началото, и сега ключовото в нашата работа е партньорството: с институции, банки, колеги и клиенти, бизнеса. По този начин се градят репутация и доверие, имаме възможност да се развиваме, да въвеждаме нови услуги и да гарантираме стабилност и подкрепа в динамичната финансова среда. Показателно за това позитивно развитие е, че по-голямата част от нашите клиенти ни продават повече от един свой портфейл и днес ние успешно управляваме придобити портфейли от дългове с обща номинална стойност над 4 млрд. лв.", казва Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс" и председател е на Асоциацията за управление на вземания.

 

Секторът се развива динамично през последните години, предоставяйки доказателства, че услугите му посрещат движението на пазара. Подобен пример е въвеждането на мостовото финансиране -

 

нова услуга за лидера в изкупуването на портфейли "ЕОС Матрикс",

 

чрез която той съдейства на компании да реагират бързо и ефективно на възможности за инвестиции и развитие. Услугата представлява краткосрочно финансиране, позволяващо бърз достъп до ликвидни средства за покупка на имот или друг проект за средни и големи компании. По същество става въпрос за краткосрочен заем с облекчена процедура, като за обезпечение се приема недвижим имот, а предимствата са, че се спестяват дълги бюрократични пътища и може да се получи финансиране, което често други кредитори нямат възможност да осигурят. Като лидер на пазара ЕОС в България може да предложи и консолидиране на задълженията на клиентите при наличие на недвижим имот, който да обезпечи увеличаване на заемните средства. Това директно стимулира предприемачеството и кръговата икономика в региона.

 

"С тази услуга буквално създаваме мост между клиента и банката или инвеститора, като предимствата са многобройни: при нас съотношението между кредит и обезпеченост е до 70%, предлагаме минимален размер на финансиране от 1 млн. евро и максимален до 10 млн. евро. За да дам пример какво означава това, по-голямата част от останалите компании в бранша отпускат финансиране между 1 млн. евро до 3 млн. евро. Можем да реагираме средно в рамките на месец от запитване до финализиране на процеса и от услугата могат да се възползват фирми с различна сфера на дейност", обяснява Емил Кръстев, заместник-управител на "ЕОС Матрикс".

 

През последните години на финансовия пазар текат консолидационни процеси и това, съчетано с изискванията на ЕЦБ за ликвидност, прави банките по-консервативни, когато става дума за подобни услуги, които са с по-висок риск и процесът по реализирането им изисква голям ресурс. Ето защо мостовото финансиране, предлагано от EOS в България, надгражда партньорските им отношения с банковите институции и допълва бизнеса им. "С нашето мостово финансиране компаниите могат да рефинансират задълженията си към банките, да изведат бизнеса си на следващо ниво или да обезпечат оборотни средства - като анализът на риска, средствата и управлението на процеса се осигуряват изцяло от нас", коментира Рени Миткова.

 

EOS в България вече има реализирани сделки на стойност 15 милиона евро,

 

при постоянно растящ интерес към мостовото финансиране. Компанията е съдействала на локална строителна фирма извън София, която се е нуждаела от 700 хил. лв. за 20 дена, за да завърши голяма сделка - в рамките на 9 месеца тя е успяла да рефинансира заема. Авто-мото фирма, която се занимава с внос на части и сервиз на автомобили, е искала да закупи имот, с който да разшири бизнеса си, като от ЕОС са осигурили оборотните средства за това. Хотел в района на Благоевград със задължения към банка е успял да ги рефинансира и да реализира сделка за продажба на имот. "Примерите са много и от цялата страна - за довършване на сгради, за покупка или продажба на имоти, за инвестиционни възможности, за допълващо небанково финансиране. Да помагаме на бизнеса, когато е в затруднение, и то бързо и ефективно, е мисия за ЕОС", обобщава Емил Кръстев.

 

EOS в България е част от германската EOS Group, която има клонове в над 20 държави, като мостовото финансиране е пример за пионерския подход на българската компания, какъвто е и налагането на модел на регулярни продажби на дълг на месечна база от страна на банките в страната преди години. "Започнахме да предлагаме мостово финансиране първи в групата - последва ни Хърватия, а сега и Босна. Структурирахме услугата на база опита ни и задълбочен анализ на пазара и икономическите процеси, като с години сме идентифицирали казуси, при които подобна услуга би била от сериозна полза. Същевременно имаме и ресурсите, и мащаба да я превърнем в добра практика, реализирана при най-високи професионални стандарти", казва Рени Миткова.

 

От компанията са убедени, че ползите от мостовото финансиране за пазара и икономиката са значителни и че в близко бъдеще от бутикова услуга то ще се превърне в популярна опция. Предимството на гъвкавостта - че като кредитор приспособява условията, за да отговарят на уникалната ситуация на всеки бизнес; обстоятелството, че няма обвързване с дългосрочни задължения за финансиране; както и възможността пасивни активи, каквито са недвижимите имоти, да се превърнат в активен ресурс за една компания, правят услугата важен и полезен инструмент.