Четвъртък, 16 Май 2024
           
Бизнес

Четири нови локомотива Smartron пристигнаха в България

   
Четири нови локомотива Smartron пристигнаха в България

Четири нови електрически Smartron локомотива бяха доставени за "Булмаркет Груп" АД. Заедно с тях компанията е придобила общо десет локомотива от серията, която вече е реализирана в над 100 броя, за последните години.

Smartron е серия локомотиви на базата на Vectron - една от най-разпространените серии локомотиви в Европа. Новият модел е предназначен за стандартно междурелсие от 1435 мм, тежат около 83 тона и могат да развиват скорост до 160 км/ч. Характеризират се с оптимизирано енергопотребление, като намаляват разходите за електроенергия с между 10 до 20% в сравнение с други модели. Локомотивите са снабдени със системи за проследяване на скорост и местоположение чрез GPS, както и със системи за 24-часово видеонаблюдение.

"Внедряването на тези локомотиви не само укрепва нашата оперативна ефективност, но и допринася значително за намаляване на екологичния отпечатък на нашата дейност," споделя Даниел Неделков, управител на "Булмаркет Рейл Карго", като добавя, че "това е част от нашата визия за бъдещето, където транспортът е напълно устойчив и в хармония с природата."

От "Булмаркет Груп" уверяват, че ще продължат модернизацията на своя подвижен състав, с цел въвеждане на екосъобразни технологии и подобрения.

Припомняме, към края на миналата година в Министерството на транспорта и съобщенията беше подписан договор за доставка на десет нови електрически локомотива за нуждите на БДЖ. Допълнително, на 29 март тази година БДЖ също подписа договор с Deutsche Bahn за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона на стойност общо 30,5 млн. лв.