Неделя, 05 Май 2024
           
Бизнес

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

   
16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на селскостопанските производители по линия на държавна помощ "Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури". Схема за помощта е одобрена от Европейската комисия (ЕК), съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Подпомагането е разработено в рамките на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. То е предназначено за селскостопански производители, които отглеждат земеделски култури, изискващи напояване. Помощта ще предоставя до 30 юни 2024 г. под формата на преки безвъзмездни плащания за покриване на част от направените разходи за напояване за реколта 2024. Максималната възможна сума е 280 000 евро за едно предприятие.

Очаква се финансовата подкрепа да спомогне за гарантирането на реколтата и за запазване дейността на земеделските стопанства, както и за осигуряване на продоволствената осигуреност в страната.

Предстои Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) да утвърди бюджет и указания за прилагане на помощта.