Петък, 03 Май 2024
           
Бизнес

Струва ли си рискът от акциите в момента?

   
Струва ли си рискът от акциите в момента?

Инвеститорите, които бяха дълги в американски акции, особено тези с голяма капитализация, са получавали добри резултати от залозите си в дългосрочен план. Но поне един "твърд бик" започва да се съмнява дали те все още си заслужава на текущите нива на индексите.

И не само сравнително високите оценки на акциите карат Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research, да се замисли.

В коментар по имейл, споделен с клиенти на MarketWatch и DataTrek в петък, Колас подчерта три "досадни неща", които го карат да поставя под въпрос оптимистичния си възглед за акциите.

"Това са въпроси, които ни тормозят почти всеки ден, тревожните мисли, които живеят в ъглите на нашия иначе оптимистичен възглед по отношение на американските акции с голяма капитализация", каза Колас.

"Въпреки че не са достатъчни, за да ни накарат да бъдем предпазливи, те наистина заслужават внимание."

Оценките на американските акции са изключително високи

Откъдето и да го погледнете, компаниите с голяма капитализация в САЩ са изключително скъпи в момента.

Може би най-популярният метод за оценка на акциите е съотношението цена/бъдеща печалба, което сравнява текущата оценка на компанията с това колко анализаторите на Wall Street очакват да спечели през текущата година.

Към петък индексът S&P 500 се търгуваше при 20,6 пъти съвкупните очаквани печалби за своите съставни части, което беше над средното за пет и 10 години, според данните на FactSet.

Но друг по-консервативен показател за оценка предполага, че нивата на акциите са още по-екстремни, дори след скромното отдръпване, което разтърси пазарите през април.

Известен като циклично коригирано съотношение цена към печалба на Шилер (CAPE), този показател замества средните печалби през последните 10 години с прогнозите на Wall Street за една година напред.

В момента това съотношение възлиза на 33,3 пъти печалбата за S&P 500, почти двойно повече от дългосрочната средна стойност от 17 пъти, каза Колас. Единствените примери, когато това съотношение е било по-високо, са по време на дот-ком балона в края на 90-те години и лудостта на спекулативните технологии в края на 2021 г.

Има едно нещо, което Колас откри и което може да обясни скока в оценките: от средата на 80-те години на миналия век САЩ корпорациите са отчели драстичен ръст на печалбите си като процент от БВП, нарастващ от 6% на 13%.

"Текущите коефициенти са по-високи от всяка точка след Втората световна война, но същото важи и за корпоративната рентабилност спрямо икономическата активност", каза той.

Дали изкуственият интелект наистина ще види бързо масово приемане?

Появата на генеративния изкуствен интелект често се цитира като ключов двигател на най-новия бичи пазар на акции, предвид потенциала на технологията да повиши производителността на работниците. Все пак Колас има своите съмнения относно потенциала на ИИ да види такова бързо масово приемане.

През втората половина на 20-ти век скоростта, с която потребителите възприеха нови технологии, се увеличи забележително, но Колас посочи, че миналите иновации са били предимно хардуерни. Фактът, че генеративни AI продукти като ChatGPT вместо това са софтуерни иновации, може да направи това спорен въпрос.

"Сравняването на техния процент на приемане с това, което Gen AI може да види, е потенциално съпоставяне на ябълки и портокали", каза той.

Кривата на доходност на държавните облигации остава обърната

Спредът между краткосрочните и дългосрочните доходности на държавните облигации е обърнат за най-дългия период в историята. В миналото една обърната крива на доходност е предсказвала рецесии с почти безпогрешна точност.

Изглежда този път индикаторът се е провалил, но Колас каза, че все още има възможност за възникване на неочакван шок за икономиката, който да възстанови статута на индикатора като надежден измерител на рецесията.

"Рецесионният модел на Фед почти сигурно ще продължи да е грешен, докато не получим екзогенен шок. Досега успяхме да избегнем такъв, което наистина е много добра новина", каза Колас.

"Но пресечната точка на относителната доходност на държавните облигации и евентуалната рецесия, която е доказана във времето връзка, казва, че е разумно да останем малко предпазливи."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

money.bg