Вторник, 30 Апр 2024
           
Бизнес

Клиничните изпитвания: Топ 3 компаниите у нас имат над 275 млн. лева годишен приход

   
Клиничните изпитвания: Топ 3 компаниите у нас имат над 275 млн. лева годишен приход

Бизнес за над четвърт милиард лева годишно са дейностите, свързани с клиничните изпитвания на медикаменти в България. Това е видно от класацията на Българската стопанска камара за десетте водещи дружества в област "Научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки".

Клиничното изпитване е задължителна част от пътя на даден медикамент до пазара. Той минава през различни тестови фази, включително - болнична среда. Така се установяват ефективността и безопасността на даденото лекарство. Администрирането на целия процес е комплексна задача и затова обикновено производителите ангажират за целта специализирани компании.

Подредени по приходи за 2022 г., първите 4 в топ 10 са именно свързани с фармацевтичната индустрия. Приходите само на тези от челната тройка са за над 275 млн. лева.

На първо място е "Пи Пи Ди България" ЕООД (PPD) със 132,38 млн. лева оборот за 2022 г. Компанията, която към януари е имала близо 1800 служители е част от групата на Thermo Fisher Scientific.

На второ място е "АЙКЮВИЯ РДС България" ЕООД (IQVIA RDS) с 80,2 млн. лева приходи. Компанията в глобален мащаб има над 50 000 служители, а у нас са близо 1100.

Трета е "Комак Медикал" ЕООД, която е с по-малък екип (300 служители у нас), но пък е започнала пътя си у нас - създадена е през 1997 г. от д-р Милен Врабевски. Тя работи още в Унгария, Полша, Албания, Словения, Гърция, Кипър, Казахстан и др.

Чуждестранните компании стъпват у нас не само заради конкретни тестове на лекарствени продукти у нас - голяма част от екипите в България са ангажирани с бизнес процеси и за други пазари. Тъй като заплащането, възможностите за кариерно развитие и социалните пакети в индустрията са добри, този тип компании рядко се оплакват от липса на кадри.

В класацията на БСК първите развойни дружества извън фармацията са на пето и шесто място - "Институт по хладилна и климатична техника" АД и "Институт по въздушен транспорт" АД, но даже събрани заедно, приходите им (под 36 млн. лева) са значително по-малки от тези на всяка от компаниите от челната тройка.

money.bg