Вторник, 30 Апр 2024
           
Бизнес

ББР ще ускори изпълнението на проекти за енергийна ефективност на сгради

   
ББР ще ускори изпълнението на проекти за енергийна ефективност на сгради
  ББР

Банката ще предостави оборотно финансиране за строителите, които ще обновяват сгради с възложител държавни и общински институци

Българската банка за развитие ще подкрепи реализирането на мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и на проекти по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Банката ще отпуска оборотно финансиране за строителните фирми, които имат сключен договор с бенефициенти по проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ.

По първото направление – за изпълнение на проекти за енергийна ефективност с възложител държавни институции и общински администрации, строителните фирми могат да се възползват от кредитна линия до 70% от стойността на сключения договор за изпълнение на строително-монтажни работи.

Второто направление е за проектите, свързани с поддържане и възстановяване на културното наследство на селата, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). По него ще се обновяват църкви и манастири, а строителите могат да се възползват от заем в размер до 90% от стойността на дейностите по договор.

Целта на програмата е да подпомогне изпълнението на проектите, като предостави ресурс на строителните фирми, които ще получат плащане от контрагентите си едва след реализирането на проектите и получаването на безвъзмездната финансова помощ.

Финансовата подкрепа от ББР за строителни фирми предстои да бъде разширена при отварянето на нови програми и мерки по НПВУ и ЕСИФ, така че да се ускори тяхната реализация.